1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Şubat ayı yatırım başvurularında enerji başı çekiyor

Şubat ayı yatırım başvurularında enerji başı çekiyor

Enerji Günlüğü - Ekonomi Bakanlığı’nın Şubat ayında düzenlediği 249 yatırım teşvik belgesinde enerjinin, özellikle de HES başvurularının payı...

Şubat ayı yatırım başvurularında enerji başı çekiyor

Enerji Günlüğü - Ekonomi Bakanlığı’nın Şubat ayında düzenlediği 249 yatırım teşvik belgesinde enerjinin, özellikle de HES başvurularının payı dikkat çekti. Şubat ayında en yüksek başvurular HES, altın arama, ilaç ve lastik yatırımları için yapıldı.

Bakanlık geçtiğimiz şubat ayında 249 yatırım teşvik belgesi verirken 76 belgeyi de iptal etti. Belge verilen projelerin sabit yatırım tutarı 5 milyar 696 milyon 540 bin lirayı buldu. Söz konusu yatırımlarla 6 bin 869 kişinin istihdamının sağlanması hedefleniyor. Sabit yatırım tutarı 675 milyon 294 bin lira olan, 5 bin 184 kişinin istihdam edilmesi öngörülen 76 yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi.

İKİ BÜYÜK HES YATIRIMI

Şubat ayında en yüksek yatırım başvuruları enerji sektöründe yapıldı. Buna göre Eriç Enerji Erzincan’da 291 MW’lik HES yapmak için bakanlığın kapısını çaldı. Eriç Enerji, söz konusu HES projesi kapsamında 1 milyar 26 milyon liralık sabit yatırım tutarına ulaşması ve 75 kişiye de istihdam sağlaması öngörülüyor.

Alınan belgeler kapsamında bir diğer büyük HES yatırımı da Siirt’e yapılacak. Çetin Enerji, 766 milyon liralık sabit yatırım tutarıyla Siirt’e 527 MW’lık HES inşa edecek.

BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİMİ

Ekonomi Bakanlığı’na söz konusu ayda yapılan bir diğer yüksek oranlı yatırım taahhüdü ise Koçak Farma İlaç’tan geldi. Koçak Farma, Çerkezköy OSB’de 685 milyon liralık sabit yatırım tutarıyla yılda 302 bin litre biyoteknolojik ilaç üretmek için bakanlıktan teşvik belgesi aldı.

DOĞALGAZ

Armadaş Arsan Maraş Doğalgaz Dağıtım şirketi de Kahramanmaraş’ın doğalgaz altyapısını tamamlamak için 481 milyon liralık tevşik başvurusunda bulundu.

SABANCI AKSARAY’DA LASTİK ÜRETECEK

Brisa Bridgestone Sabancı Lastik AŞ de 495 milyon liralık sabit yatırım tutarıyla Aksaray OSB’de lastik ve plastik fabrikası kurmak için başvuruda bulundu. Sabancı söz konusu yatırım kapsamında devletten 10 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteğinden, yüzde 90 vergi indiriminden ve yüzde 60’lık yatırıma katkı oranından faydalanacak. Yatırımın hayata geçmesiyle fabrikada yıllık 3 milyon 800 bin adet binek radyal lastik ve 344 bin adet minibüs radyal lastiği üretilecek.

162 MİLYONLUK ALTIN YATIRIMI

Altıntepe Madencilik ise Ordu’da altın madeni çıkarmak için bakanlığa başvurdu. Şirket, söz konusu başvuru kapsamında 162 milyon liralık sabit yatırım taahhüdünde bulundu.

VAGON ÜRETİMİ

CSR MNG Raylı Sistem firması da Ankara’da yıllık 200 adet vagon üretmek için bakanlığa teşvik başvurusu yapan firmalar arasında yer aldı. CSR MNG, vergi indiriminden yararlanarak, 54 milyon liralık sabit yatırım taahhüdüyle Ankara’da bir fabrika kuracak.

DENİZLİ’DE GÜNEŞ ENERJİSİ

Batısöke Çimento Aydın’da çimento ve kriker üretimi için 65.5 milyon liralık, Bereket Enerji de Denizli’de 110 milyon liralık taahhütle 240 W’lık güneş enerjisi paneli üretmek için teşviklerden yararlandı.

Kaynak: Hürriyet - Erdinç Çelikkan

Önceki ve Sonraki Haberler