1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Suudi Arabistan’dan yenilenebilir enerjiye erteleme

Suudi Arabistan’dan yenilenebilir enerjiye erteleme

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan 2032 yılında tamamlamayı hedeflediği içinde 109 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımını da içeren temiz enerji...

Suudi Arabistan’dan yenilenebilir enerjiye erteleme

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan 2032 yılında tamamlamayı hedeflediği içinde 109 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımını da içeren temiz enerji programını tamamlamayı sekiz yıl erteledi.

Suudi Arabistan yenilenebilir ve nükleer enerji yatırımlarını yönlendirmesi amacı ile kurulan Kral Abdullah Atom ve Yenilenebilir Enerji Şehri (KA-CARE) direktörü Haşim bin Abdullah Yemeni tarafından yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan 2032 yılı için belirlediği 41 GW güneş enerjisi kurulu güç hedefini de içeren temiz enerji programını tamamlamayı 2040 yılına erteledi.

Amaçlarının Suudi Arabistan için en uygun teknolojiyi bulmak olduğunu belirten Yemeni, kurulacak güneş elektriği santrallerinin yüzde 80 oranında yerli üretim ekipman kullanmasını hedeflediklerini ve bu sayede Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerji teknolojisi ihraç edebilecek bölgesel bir merkez haline gelebileceğini de kaydetti.

Enerji ihtiyacının üçte birini güneşten olmak üzere, ihtiyacının çoğunu rüzgar, jeotermal ve nükleer reaktörlerden sağlamayı ve ham petrolü de ihraç etmeyi hedefleyen programı ertelemelerinin gerekçesi hakkında bir açıklama yapmayan Yemeni, ülkenin ilk güneş elektriği veya nükleer enerji santralinin ne zaman devreye gireceği konusunda da bir bilgi paylaşmadı.

KA-CARE tarafından 2012 yılında yapılan bir açıklamada Suudi Arabistan’ın 2032 yılında güneş elektriğinde 41 GW, rüzgar ve jeotermal enerji alanlarında ise 21 GW’lık güce ulaşmasının hedeflediği duyurulmuştu.

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House ise, 2011 yılında yayınlanan bir çalışmasında, nüfusu son 40 yılda dört kat, enerji talebi de yıllık yüzde 8’lik ortalama ile artan ve petrol üretiminin dörtte birini iç enerji tüketimi için harcayan Suudi Arabistan’ın mevcut enerji politikalarının sürdürülemez olduğu öngörüsünde bulunmuştu.

Kaynak: Bloomberg

Önceki ve Sonraki Haberler