1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Syriza ve enerji HUB`ı Türkiye
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Syriza ve enerji HUB`ı Türkiye

Yunanistan`da sol ittifak Syriza`nın yüzde 36`lık oy oranıyla seçimleri kazanması tüm dünyada gündemin baş sıralarına oturdu.
Nasıl oturmasın ki? 10 milyonluk bu küçük ülke, koskoca Avrupa Birliği`nin geleceğine dair ciddi soru işaretleri ortaya çıkmasına yol açtı.

Tabii ki piyasa hazretlerinin bundan etkilenmemesi düşünülemezdi. Nitekim, bir süredir hızla değer kaybetmeye başlayan Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro, Syriza`nın zaferiyle bu düşüşüne devam etti.
Aslında Euro`da bir süredir devam eden düşüşleri bir yanıyla Yunanistan seçimlerinin sonucunun erken alınması-satılması olarak değerlendirmek de mümkün. Çünkü bu ölçüde hızlı bir gerileme yaşamasını gerektirecek ölçüde bir uluslararası konjonktür değişikliği olduğunu düşünmüyoruz...

Her neyse, biz konunun enerji boyutuyla ilgilenelim.

Yunanistan seçimlerinden çıkan sonuçlar, Türkiye`yi de en az Avrupa Birliği kadar ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye`nin Yunanistan`la ortak sorunları olduğu kadar geleceğe yönelik ortak projeleri de var.
Sorun dediğimiz, Kıbrıs meselesinden öte bir şey değil aslında. Ada`da kalıcı barışı tesis etmeye yönelik müzakereler, enerji sorunlarına takılıp kalmış görünüyor.

Rum Yönetimi`nin Türk kesimini dışlayarak tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde batılı enerji şirketleriyle birlikte doğalgaz ve petrol aramaları yapması üretime geçiş hazırlıkları Ankara`yı uzun süredir rahatsız ediyordu.

Geçmişte batılı şirketleri "Rumlarla iş tutarsanız, Türkiye`de bizimle iş yapamazsınız" diye uyaran Ankara, bunlardan sonuç alamayınca bu kez kendisi KKTC ile anlaşma yoluna gitmişti. Anlaşma, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`na KKTC ve çevresinde hidrokarbon kaynaklar arama ve üretimi için hak sağladı.

TPAO, bu anlaşma çerçevesinde denizde sismik arama çalışmalarına, Ada`nın Kuzeyi`nde de sondajlara başlamıştı. Geçtiğimiz yaz TPAO, KKTC`den aldığı yetkiyle Ada çevresinde arama çalışmalarını hızlandırdı. Aynı zamanda geçtiğimiz haftalarda Türk donanmasına ait bazı gemiler, çalışılacak sahayı da kapsayan bir seyir haritası uygulamaya başladı.

Bu gelişmeler Rum Kesimi`nin, müzakere masasından kalkmasıyla sonuçlanmıştı. Şimdi Türk tarafı, Rumlar`ın yeniden müzakere masasına dönüşünü bekliyor.

Türkiye`nin Yunanistan`la ortak sorununa değindikten sonra şimdi de iki ülkenin geleceğe yönelik ortak projelerine gelelim. Bu projeler de enerjiyle ilgili. Bunlardan biri, Hazar Gazı`nı Avrupa`ya taşıyacak TANAP`ın devamı olan, yani TANAP`la Yunanistan sınırına kadar getirilecek gazı daha da öteye taşıyacak gaz boru hattı projesi, yani TAP. Bu proje Türkiye-Yunanistan sınırından başlayarak İtalya`ya kadar uzanacak. Türkiye TANAP`ta temel atmaya hazırlanırken, TAP`la ilgili çalışmalar da şimdilik kesintisiz devam ediyor.

Türkiye-Yunanistan arasındaki bir başka ortak gelecek projesi de Rusya doğalgazını Karadeniz`in altından Trakya`ya getirecek Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi`nin bölgeye getireceği imkanlarla ilgili...Hazar gazından sonra Rusya gazı da Trakya`ya kadar boru hatlarıyla gelip, oradan Avrupa`ya akacak. Rus Gazı`nın ulaşacağı Türkiye-Yunanistan sınırında, içinde LNG terminalinin de yer alacağı bir gaz merkezi oluşturulması planlanıyor.

Hazar gazını Avrupa`ya taşıyacak TANAP-TAP ikilisi ile Rusya gazını Avrupa`ya aktaracak Türk Akımı+Gaz Merkezi projesi, Avrupa ile Asya`yı enerji ayağı üzerinden birbirine bağlamış olacak.

Ve bu bağlantının merkezinde ise öncelikle Türkiye ve yanı sıra Yunanistan yer alacak. Dolayısıyla Yunanistan`da seçimleri kazanan Syriza`nın, Avrupa Birliği ülkelerine borçlarını ödeyip ödememesinden çok yukarıda anlattığımız projeleri aksatıp aksatmaması Türkiye`yi çok daha fazla ilgilendiriyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu`nın Atina`da yeni hükümeti kurmaya hazırlanan (şu anda kuruldu) Yunanistan`ın genç lideri Çipras`ı tebrik etmesi ve Ankara`ya davet etmesi hiç kimseye şaşırtıcı gelmemeli.

Bu konu, yani Sol İttifak Hükümeti`nin Türkiye ve Yunanistan`ın uluslararası enerji taşımacılığı projeleriyle ilgili tavrı, "Komşu Yunanistan Euro`dan çıkar mı çıkmaz mı?", "Avrupa Birliği`nden çıkar mı çıkmaz mı?" ve "Yunan halkının kemerlerini ne kadar gevşetirler?" sorularından çok daha önemli...

Yani Türkiye Enerji HUB`ı olmak istiyorsa, Balkanlar`daki Avrupalı komşularıyla, özellikle de Yunanistan`la mutlaka senkronize hareket etmek durumunda. Ankara, yeni Yunanistan hükümetinden Brüksel ile kemer sıkma konusunda sürtüşmeye devam etse de eneri projelerinde görüş ayrılığına düşmemelerini umuyor olmalı...

BU YAZI İLK OLARAK, 27 OCAK TARİHİNDE HTTP://BORSATEK.COM SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR
http://www.borsatek.com/yazilar/mehmet-kara/syriza-ve-enerji-hubi-turkiye/471/


Önceki ve Sonraki Yazılar