1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP`ta BP ortak, Statoil ve Total yok

TANAP`ta BP ortak, Statoil ve Total yok

Enerji Günlüğü - Bugün imzalanan Şah Deniz konsorsiyumu’nun Şah Deniz 2’nci Faz gaz sahası için nihai yatırım kararı ile Güney Kafkasya Boru...

TANAP`ta BP ortak, Statoil ve Total yok

Enerji Günlüğü - Bugün imzalanan Şah Deniz konsorsiyumu’nun Şah Deniz 2’nci Faz gaz sahası için nihai yatırım kararı ile Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP’ın nihai ortaklık yapıları netleşti. TANAP'ta beklenenin aksine, Şahdeniz Konsorsiyumu'nun diğer ortaklarından sadece BP hissedar oldu, Statoil ve Total hisse almadı. 

Şah Deniz II. Faz için imzalanan nihai yatırım kararı, buradan çıkarılacak gazı Avrupa’ya taşıyacak olan TANAP ve TAP’ın boru hattı inşaatını başlatacak en önemli adım oluyor. Nihai yatırım kararı imzalanırken, aynı zamanda Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP’ın nihai ortaklık yapıları da netleşti.

TANAP’TA SOCAR’IN %68, TÜRKİYE’NİN %20, BP’NİN %12 HİSSESİ VAR

Statoil şirketinin Şah Deniz ve Güney Kafkasya Boru Hattı’nda sahip olduğu hisselerinden %6,7’sinin SOCAR, %3,3’ünün ise BP tarafından satın alınacağı açıklandı. Bu hisse alım anlaşmasının 2014 yılında tamamlanması bekleniyor. Ayrıca, TANAP’ ile ilgili hisse paylaşımının da netleştiği, SOCAR ve Türkiye dışında TANAP’a sadece BP’nin yeni ortak olarak katıldığı, Statoil ve Total’in TANAP’a ortak olmadıkları belirlendi. BP’nin, kendisine teklif edilen ve daha önce prensipte anlaşılmış olan yüzde 12 hisse ile TANAP’a ortaklığı kesinleşirken, daha önce Statoil ve Total’e teklif edilen ve geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin alabileceği söylenen hisselerin ise SOCAR’da kalmış olduğu, SOCAR’ın yüzde 68 hisse ile, Türkiye’nin de yüzde 20 ile devam ettiği görülüyor. Öte yandan, konuya yakın kaynaklar, Türkiye ve SOCAR’ın hisse devri için ileride yeniden görüşebileceklerini bildiriyorlar.

ŞAH DENİZ PROJESİ, TANAP VE TAP’IN KESİNLEŞEN NİHAİ ORTAKLIK YAPILARI

Şah Deniz ortakları: BP-operatör (%28,8), SOCAR (%16,7), Statoil (%15,5), Total (%10), Lukoil (%10), NICO (%10) ve TPAO (%9). Bu, yukarıda açıklanan BP ve SOCAR hisse alımlarını kapsamaktadır. Söz konusu hisse alımlarının 2014 yılında tamamlanması beklenmektedir.

TANAP ortakları: SOCAR - operatör (%68), BOTAŞ (%20) ve BP (%12). BOTAŞ ve BP tarafından alınacak olan TANAP hisselerinin satınalma işleminin 2014’de tamamlanması beklenmektedir.

TAP ortakları: SOCAR (%20), BP (%20), Statoil (%20), Fluxys (%16), Total (%10), E.ON (%9) ve Axpo (%5).

AVRUPALI ŞİRKETLERLE İMZALANAN DOĞALGAZ KONTRATLARI DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Nihai yatırım kararı ile, 9 Avrupa şirketi ile daha önce imzalanmış olan doğal gaz kontratları da yürürlüğe girdi. Buna göre; yıllık 10 milyar metreküp Şah Deniz gazı 25 yıllığına İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan’daki müşterilere satılacak. Ayrıca, 6 milyar metreküp Şah Deniz 2’nci Faz gazı Türkiye’deki tüketicilere tedarik edilecek. Tüm gaz satış ve taşıma kontratları Şah Deniz ortakları ve SOCAR işbirliğiyle kurulmuş olan Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC) ile SOCAR operatörlüğünde yürütülecek.

Önceki ve Sonraki Haberler