1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP`ta herşey planlandığı gibi yürüyor

TANAP`ta herşey planlandığı gibi yürüyor

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin inşaat çalışmaları takvime uygun şekilde ilerliyor.Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki...

TANAP`ta herşey planlandığı gibi yürüyor

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin inşaat çalışmaları takvime uygun şekilde ilerliyor.

Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin çalışmaları takvime uygun şekilde ilerliyor.

19 kilometresi Marmara Denizi geçişi olmak üzere toplam 1850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye’yi boydan boya geçecek projenin Gürcistan sınırından Eskişehir’e kadar uzanan 56 inç’lik bölümünde üst toprak sıyırma çalışmaları tamamlanarak diğer süreçler için çalışmalar büyük bir hız ve titizlikle devam ediyor.

Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birlikte Güney Gaz Koridoru’nu oluşturan TANAP Projesi’nin temel atma töreni Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katılımlarıyla 17 Mart 2015’te Kars’ın Selim ilçesinde gerçekleşmişti.

26 Aralık 2011’de Mutabakat Zaptı’nın ve 26 Haziran 2012’de Hükümetlerarası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşması’nın imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariği ile Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine büyük katkı sağlayacak.

TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.

TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler