1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP için ihaleler 2014 yılında açılacak

TAP için ihaleler 2014 yılında açılacak

Enerji Günlüğü - Hazar Denizi’nden gelen doğalgazı Türkiye sınırından Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) için ihaleye önümüzdeki...

TAP için ihaleler 2014 yılında açılacak

Enerji Günlüğü - Hazar Denizi’nden gelen doğalgazı Türkiye sınırından Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) için ihaleye önümüzdeki yıl çıkılacağı, inşaatın da bir yıl sonra başlayacağı açıklandı.

TAP İletişim Müdürü Lisa Givert, inşaat için ihale davetlerini 2014 yılında, büyük olasılıkla da yılın ilk yarısında göndermeyi planladıklarını söyledi. Proje’nin potansiyel tedarikçileri ya da tahmini maliyeti kamuoyuyla henüz paylaşılmadığı bildirildi.

ŞAHDENİZ’İN DOĞALGAZ TEDARİKÇİLERİ SEÇİMİ 17 ARALIK’TA

Şahdeniz Konsorsiuyumu, doğalgaz tedarikçilerini belirleyecek olan ikinci aşamayla ilgili nihai kararını 17 Aralık’ta verecek. Almanya’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Givert, bu kararın kendilerini de yakında ilgilendirdiğini söyledi.

Givert, TAP sayesinde Yunanistan’a 1.5 milyar, Arnavutluk’a ise 1 milyar Euro yatırım yapılacağını belirtti.

PROJE İLE AVRUPA’YA YILDA 10 BCM GAZ ULAŞTIRILACAK

TAP; Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’den, Rus gazına bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa’ya doğalgaz akışını sağlayan Güney Koridoru’nun önemli bir halkası olacak.

İngiliz BP, Norveçli Statoil ve Azeri SOCAR öncülüğündeki konsorsiyumun inşa edeceği TAP, Yunanistan ve Arnavutluk’tan geçerek İtalya’ya ulaşacak. Proje kapsamında Avrupa’ya yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ulaştırılması, uzun vadede ise bu miktarın ikiye katlanması planlanıyor. Şahdeniz Konsorsiyumu, Haziran ayında TAP’ı rakibi Nabucco Batı’ya tercih etmişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler