1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tarihin en pahalı "TE-NE-KE" satışı gerçekleşmek üzere: TNK-BP

Tarihin en pahalı "TE-NE-KE" satışı gerçekleşmek üzere: TNK-BP

Enerji Günlüğü - British Petroleum Yönetim Kurulu’ndan TNK-BP ortaklığındaki payının Rus devlet petrol şirketi Rosneft’e devrine ilişkin henüz anlaşmaya...

Tarihin en pahalı "TE-NE-KE" satışı gerçekleşmek üzere: TNK-BP

Enerji Günlüğü - British Petroleum Yönetim Kurulu’ndan TNK-BP ortaklığındaki payının Rus devlet petrol şirketi Rosneft’e devrine ilişkin henüz anlaşmaya varılmadığına dair bir açıklama yapıldı. Buna rağmen iki şirket arasında varılması beklenen anlaşma, küresel enerji gündemine damgasını vurdu. İngiliz Financial Times gazetesi geçtiğimiz hafta sonu BP Yönetim Kurulu’nun TNK-BP’deki hisselerini 27 milyar dolar karşılığında devretmeyi kabul ettiğini yazmıştı. Gazetenin yayınladığı verilere göre BP, TNK-BP’deki hisselerinin karşılığında yaklaşık 13 milyar dolar nakit alacak ve Rosneft hisselerinin yüzde 15 ila 20’sine sahip olacak. Aynı zamanda Rosneft, TNK-BP’deki hisselerin Alfa Access Renova (AAR) konsorsiyumundaki diğer yarısını satın almak için de harekete geçti. Açıklamalara göre Rosneft’in tüm hisseleri alması için 48 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Rusya’nın Sesi Radyosu’na konuşan Investkafe yatırım şirketinin analistlerinden Grigoriy Birg, bu tutarın Rosneft’in vergi yükünün bir anda yükselmesine yol açacağına dikkat çekiyor. Ancak Birg’e göre şirket bu konudaki harcamalarını gelecekte rahatlıkla telafi edebilecek imkanlara sahip. İşte Grigoriy Birg’in bu konudaki açıklamaları:
"Rosneft şimdi hem BP ile işbirliği ve ortaklık anlaşması imzalayabilecek, hem de TNK-BP’nin diğer ortağı olan Alfa Access Renova konsorsiyumunun ilkönce önledikleri hisse takasını tamamlayabilecek. TNK-BP’nin sahip olduğu kaynakları da unutmamak lazım; elinde büyük bir 'green field' projeleri paketi bulunuyor; bu projeler, ileride Rosneft’in üretimini daha hızlı bir şekilde arttırmasını sağlayacaktır. Ayrıca TNK-BP’nin elindeki geniş gaz programı da bulunuyor; gaz aktifleri de Rosneft’e faydalı olacaktır."
SRP-Ekspertiza Şirketi Genel Müdürü Mihail Subbotin ise konuyu değerlendirirken, TNK-BP’nin en modern batı tasarımlarını hayata geçiren teknolojik deneyimlere de sahip olduğunu vurguladı. Subbotin Rusya’nın Sesi Radyosu’na şunları söyledi:
"İki şirket birleştiği zaman, aslında deneyimlerin birleşmesi de söz konusu. Uzun vadede yeni kaynakların geliştirilmesi ve dış pazarlara açılması için ek imkânları elinde bulunduran güçlü bir şirket ortaya çıkacaktır. TNK-BP, her zaman en etkin yönetilen şirketlerin arasında yer almıştır. Mali sonuçlara ulaşılması bakımından Rosneft her zaman Rusya’nın en başarılı şirketlerinden biri olmuştur."

Önceki ve Sonraki Haberler