1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Taşkın: Binalarda yılda 2 milyar dolar tasarruf mümkün

Taşkın: Binalarda yılda 2 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Danfos TMA Bölge Başkanı Levent Taşkın, enerji tüketiminin yüzde 40’ından sorumlu olan binalarda enerji kontrolü ile yüzde 30 enerji...

Taşkın: Binalarda yılda 2 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Danfos TMA Bölge Başkanı Levent Taşkın, enerji tüketiminin yüzde 40’ından sorumlu olan binalarda enerji kontrolü ile yüzde 30 enerji tasarrufu sağlanabileceğini ve yılda 2 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Danfoss Türkiye, Ortadoğu ve Afrika (TMA) Bölge Başkanı Levent Taşkın, 5. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, binalarda ve şehirlerde enerji verimliliğine yönelik yapılması gerekenleri anlattı. Binaların bir ülkedeki enerji tüketiminin yüzde 40’nı harcadığını ve global karbon emisyonunun yüzde 49’unun binalardan kaynaklandığını belirten Taşkın, “Binalarda enerji verimliliğinin bileşenlerinden biri olan enerji kontrolü; ısıtma, soğutma, sıcak su ve havalandırma sistemlerinin tamamını kapsar. Enerji akışının kontrolünü optimize ederek binalarda ortalama yüzde 30 civarında enerji tasarrufu sağlayabiliriz.” dedi.

HER YIL 2 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANABİLİR

Taşkın, Türkiye'de konutlarda enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanılmasıyla, her yıl 2 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda Türkiye'de yaklaşık 40-50 milyon civarında eski bina var. Bu binaların tamamında akıllı ve enerji verimliliği yüksek ısıtma-soğutma sistemleri kullanıldığında 2 milyar dolar tasarruf edilebilir. Bu tasarrufla eğitimden alt yapıya, sağlıktan üretime birçok alanda yeni yatırımlar ülkemize her yıl kazandırılabilir. Ayrıca binalarda enerji santrallerinin, üretim tesislerinin ve hatta süpermarketlerin atık enerjilerinin bölgesel ısıtma sistemleriyle şehirlerde kullanılmasıyla milyarlarca dolar ilave tasarruf imkanı bulunuyor. Yani yüzde 30 ila 50 arasında enerji tasarruf edilebilir."

 
Önceki ve Sonraki Haberler