1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Telemcioğlu: Çatı tipi GES'lerde elektrik alım fiyatı farklılaştırılsın

Telemcioğlu: Çatı tipi GES'lerde elektrik alım fiyatı farklılaştırılsın

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - GÜNDER Genel Sektreteri Faruk Telemcioğlu, güneş enerjisi çatı uygulamalarında elektrik alım fiyatının farklılaştırılmasını...

Telemcioğlu: Çatı tipi GES'lerde elektrik alım fiyatı farklılaştırılsın

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - GÜNDER Genel Sektreteri Faruk Telemcioğlu, güneş enerjisi çatı uygulamalarında elektrik alım fiyatının farklılaştırılmasını önerdi.

GÜNDER Genel Sektreteri Faruk Telemcioğlu, SOLAR TR2016 Konferansı'nın öğleden sonraki oturumunda yaptığı konuşmada, çatı uygulamaları konusunda sektör adına kamudan beklediklerini sıraladı.

Lisanslı projelerin kısa sürede hayata geçirilmesinin mümkün olmayacağını, sektörün gelişimi için geriye bir tek alan olarak çatı sistemlerinin kaldığını ifade eden Telemcioğlu, ''Türkiye'de çatıya güneş enerjisi kurulduğunda o binanın elektriğini sağlayacak yaklaşık 8 milyon çatımız var. 95 milyon metrekare de sanayi çatımız var ve bunların hepsi boş. Sebebi mevzuat'' dedi.

Mevzuatta çatılar lehine bir takım avantajların getirilmesi gerektiğini vurgulayan Telemcioğlu, Nerede üretiyorsak orada tüketeceğiz. Yerel istihdamı sağlamada güneş enerjisinde en büyük alan çatılar'' diye konuştu.

ÇATI KİRALAMASI

Faruk Telemcioğlu, şunları kaydetti:

''Çatılarda kurulum yapılmamasının ana nedenlerinden biri sürecin uzun olması. Çatıya 18 kiloluk bir güneş enerjisi paneli koyduğunuzda sizden kaçak kat çıkmış gibi imar değişikliği istenmemesi lazım. Çatılardaki bir değer önemli konu da çatı kiralaması. Çatı mevzuatı içine çatı kiralamasını mutlaka yerleştirmeliyiz.''

Çatılarla ilgili mevzuat hazırlandığında mutlaka bununla ilgili finansman modellerinin de kendiliğinden devreye gireceğini ifade eden Telemcioğlu, ''Orman Bakanlığının projesine göre 21 bin orman köyüne güneş enerjisi yapılacak. Orman köylüsü her ay elektrik parası ödediği kadar para ödeyecek ve7- 8-10 yıl sonra bu sisteme sahip olacak. Eko krediler harekete geçirilebilir. Sivil toplum örgütü olarak bizim temel isteğimiz çatı kullanımında elektrik alım fiyatı farklılaştırılsın. Yerli ürün katkı payı da çatı kullanımı için verilsin'' dedi.

MEVZUAT HAKKINDA BİLGİLENDİRMELER

EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı Enerji Uzman Yardımcısı Ceyhun Karasay da GES mevzuatı hakkında bilgi verdi. Karasayar, yarışma yönetmeliği ve ölçüme ilişkin esaslarda kanun değişikliği kapsamında getirilen yenilikler çerçevesinde ikincil mevzuat çalışmalarının ilgili kurumlar tarafından yürütüldüğünü ve kısa zaman içinde sonuçlandırılacağını belirtti.

EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Uzmanı Av. Hasan Atuğ ise mevzuat değişiklikleri ve kazanılmış haklar konusunda bilgi verdi.

Fatma METİN – Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler