1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. TR Paris Anlaşması ile 23 milyar dolar tasarruf edebilir

TR Paris Anlaşması ile 23 milyar dolar tasarruf edebilir

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde enerji politikalarını değiştirerek 2030 yılına kadar enerji ithalatında 23 Milyar...

TR Paris Anlaşması ile 23 milyar dolar tasarruf edebilir

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde enerji politikalarını değiştirerek 2030 yılına kadar enerji ithalatında 23 Milyar dolarlık tasarruf elde edebileceği hesaplanıyor.

Dünyaca ünlü New Climate Institute ile Can Europe'un hazırladığı Türkiye’nin enerji politikalarının iklim değişikliği ile mücadeleye (Paris İklim Anlaşması 1.5 derece hedefine) uygun hale getirirse, ne tür fayda elde edeceğine odaklanan  İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahüdünün Değerlendirilmesi Raporu'na göre, Türkiye Paris İklim Anlaşması’na uygun, 2050 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji hedefi ile önemli sosyal ve ekonomikfaydalar elde edebilecek.

Rapora göre, Türkiye sadece enerji politikalarını değiştirerek 2030 yılına kadar enerji ithalatında 23 Milyar Dolarlık tasarruf elde edebilir. Bu 23 Milyar Dolarlık ekonomik fayda aynı zamanda Türkiye 2014 GSYİH’sinin yaklaşık %3'ü kadar tasarruf anlamına geliyor.

Raporun yazarlarından, NCI’dan Thomas Day, Türkiye’nin bu küresel dönüşümün çok geç olmadan parçası olması gerektiğine vurgu yapıyor:    “Ülkeler ve şehirler, sektörel seviyede gittikçe daha sürdürülebilir ve düşük karbonlu seçeneklere yöneliyorlar. Bunun başlıca nedeni, ekonomik güvence isteği ve kalkınma hedefleri. İnsanlar, yerel ve ulusal yönetimlerinden daha sürdürülebilir politikalar talep ediyorlar çünkü her gün yaşadıkları, gerçek sorunlara çözüm niteliğinde cevaplar arıyorlar. Dünyada özellikle kalkınmakta olan ekonomilerde, sürdürülebilir, düşük karbonlu çözümlere yöneliş daha hızlı bir şekilde artıyor çünkü hızlı büyüme hali, ekonomik ve sosyal zorlukları arttırıyor. Ancak aynı zamanda Türkiye gibi hızlı kalkınan ekonomiler, sektörde liderlik ve ilk hamle avantajları için ciddi potansiyele sahipler.”

64 BİN YENİ İŞ İMKANI SAĞLANABİLECEK

Türkiye, 2050 yılına kadar  %100 yenilebilir enerjiye geçmeyi hedefleyerek, yerli yenilenebilir enerji sektöründe 64.000 yeni yeşil iş fırsatı yakalayabilecek.

KÖMÜRDEN VAZGEÇİŞ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜMLERİNİ ÖNLEYECEK

Paris İklim Anlaşması, kömürü terkeden bir enerji politikası anlamına geliyor. Türkiye bu doğrultuda adım atarsa, kömürün sadece iklim değişikliğini arttıran etkisinden kurtulmayacak, aynı zamanda kömürlü termik santral kaynaklı hava kirliliğinin yol açabileceği 34.000 erken ölümü de önleyebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler