1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Trakya`daki atıl doğalgaz ekonomiye kazandırılıyor

Trakya`daki atıl doğalgaz ekonomiye kazandırılıyor

Enerji Günlüğü - Naturelgaz, Trakya bölgesindeki kuyularda bulunan, ancak kullanılamayan yerli doğalgazı Türkiye'nin kullanımına sunmaya hazırlanıyor.Global...

Trakya`daki atıl doğalgaz ekonomiye kazandırılıyor

Enerji Günlüğü - Naturelgaz, Trakya bölgesindeki kuyularda bulunan, ancak kullanılamayan yerli doğalgazı Türkiye'nin kullanımına sunmaya hazırlanıyor.

Global Yatırım Holding iştiraklerinden Naturelgaz, Türkiye'de doğalgaz üretimi alanında bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Naturelgaz'ın hayata geçireceği projeyle, Trakya Bölgesi'ndeki kullanılamayan doğalgaz kuyularından çıkan gaz, kuyu başında sıkıştırılmış doğalgaza (CNG) dönüştürülecek. İlk etapta test amaçlı başlanan projeyle günlük 15 bin metreküp doğalgazın Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Edirne'de bulunan geri basma istasyonu kullanılarak ana iletim hattına pompalanacak. Naturelgaz, bu alandaki çalışmalarını kullanılamayan diğer kuyularda da yaygınlaştırmayı planlıyor.

YENİLİKÇİ ALANLARDA YATIRIMLARA DEVAM

Naturelgaz Operasyon ve Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Ünal, Trakya bölgesinde kullanılmayan kuyuları değerlendirerek, 100 milyon metreküp yerli doğalgazı ülkenin kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyledi. Yavuz Ünal, Türkiye’deki yerli kaynakları kullanarak enerji üretimi ve verimli enerji kullanımını sağlayan yenilikçi alanlarda yatırımlarına devam edeceklerini de belirtti. Trakya’da önemli miktarda doğalgaz rezervi bulunduğunun kamuoyu tarafından bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Yavuz Ünal, "Bu bölgede aktif olarak kullanılmayan doğalgaz kuyularındaki gaz, kuyu başında özel separatörlerle BOTAŞ standardlarına uygun hale getiriliyor. Daha sonra CNG'ye dönüştürülülen bu gaz, BOTAŞ'ın geri basma istasyonunda ana iletim hattına veriliyor" dedi.

TEK KUYUDAN 15 BİN M3 DOĞALGAZ

İlk etapta test amaçlı olarak bir kuyuda çalışmalara başladıklarını belirten Yavuz Ünal, “Şu anda tek kuyudan günlük 15bin metreküp doğal gazı BOTAŞ istasyonuna aktarıyoruz. Bu da tek kuyudan yıllık yaklaşık 4.5 milyon metreküp yerli doğal gaz üreteceğimiz anlamına geliyor. Test aşamasının tamamlanmasıyla birlikte kullanılamayan başka kuyuları da hizmete açacağız. Yeni kuyuların açılmasıyla birlikte 100 milyon metreküp yerli doğalgazı Türkiye’nin kullanımına sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

AR-GE VE YAZILIM ÇALIŞMALARINA DA HIZ VERİLECEK

Genel Müdür Yavuz Ünal'ın verdiği bilgiye göre Naturelgaz, hem istasyon ve CNG dönüşüm servis ağını genişletmeyi hem de kamyon ve otobüslerin CNG’ye dönüşümlerini gerçekleştirip, yeni araç motorlarının CNG'ye dönüştürülmesi için yapılacak AR-GE ve yazılım çalışmalarına hız vermeyi hedefliyor. Halen 11 dolum tesisi ve bayileriyle 7 gün 24 saat hizmet veren Naturelgaz, elektrik santralleri de dahil olmak üzere 500’ün üzerinde müşteriye hizmet sunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler