1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Trump’tan OPEC’e manipülasyon suçlaması

Trump’tan OPEC’e manipülasyon suçlaması

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump, OPEC'i petrol piyasalarını manipüle etmekle suçladı ve buna son vermelerini istedi. ABD Başkanı Donald...

Trump’tan OPEC’e manipülasyon suçlaması

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump, OPEC'i petrol piyasalarını manipüle etmekle suçladı ve buna son vermelerini istedi. 

ABD Başkanı Donald Trump bir TV kanalına yaptığı açıklamada, bir çoğunu kendilerinin koruduğunu kaydettiği OPEC ülkelerinin petrol piyasalarını manipüle ettiğini ve bu ülkelerin bu duruma bir son vermeleri gerektiğini söyledi.

Trump, "OPEC petrol piyasalarını manipüle ediyor. Bunu durdurmalılar, çünkü bu ülkelerin birçoğunu biz koruyoruz" diye konuştu. 

AVRUPALI ŞİRKETLERE YAPTIRIM TEHDİDİ

Trump ayrıca, ABD'nin İran ile iş yapan Avrupalı şirketlere yaptırım uygulayacağı tehdidinde de bulundu. İran ile iş yapmaya devam etmeleri halinde Avrupa şirketlerine yaptırım uygulayıp uygulamacağı yönündeki bir soruya Trump, "Evet, elbette. Yapacağımız kesinli bu olacak" yanıtını verdi. 

İRAN’DAN DA OPEC’E UYARI GELDİ

Öte yandan İran OPEC üyelerinden tek taraflı adımlar atmaktan uzak durmalarını istedi ve bunun OPEC'in birliğine zarar vereceği uyarısında bulundu. Suudi Arabistan Kralı'nın Trump'a petrol üretimini artırma sözü verdiği haberlerinin ardından OPEC Dönem Başkanı ve BAE Petrol Bakanı Suhail al-Mazrouei'ye mektup gönderen İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, Mazrouei'yi OPEC üyelerine 22 Haziran'da Viyana'da varılan kararları hatırlatması yönünde uyardı. Zanganeh mektubunda, "OPEC üyesi ülkeleri taahhütlerine saygılı olmaları, OPEC'in birliğini ve bağımsızlığını baltalayacak tek taraflı herhangi bir atmaktan kaçınmaları yönünde uyarmanızı talep ediyorum" ifadelerine yer verdi.

İran ayrıca ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan’dan petrol üretim miktarını günde iki milyon varil arttırma isteği ile ilgili olarak Suudi Arabistan’ın böyle bir kapasiteye sahip olmadığı ve böylesi bir durumun OPEC kurallarını ihlal edeceği açıklamasında da bulundu. Suudi Arabistan, ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlar nedeniyle küresel petrol piyasasında oluşacak günlük 2 milyon varillik kapasiteyi tek başına karşılayabileceğini duyurmuştu. İran ise bu duruma karşı petrol piyasasını borsaya açacağını ve özel şirketlerin bu şekilde petrol ihraç edebileceğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler