1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Tüken: Solarda sigorta bilinci yükselmeli

Tüken: Solarda sigorta bilinci yükselmeli

Enerji Günlüğü - Antalya Sigortacılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Kotra Sigorta Genel Müdürü Osman Tüken, güneş enerjisi yatırımlarında sigortalamanın...

Tüken: Solarda sigorta bilinci yükselmeli

Enerji Günlüğü - Antalya Sigortacılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Kotra Sigorta Genel Müdürü Osman Tüken, güneş enerjisi yatırımlarında sigortalamanın öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Antalya'da üçüncüsü düzenlenen RENSEF Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Fuarı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Fuar'da bu yıl gerek katılımcı gerekse ziyaretçi profilinde belirgin bir değişiklik gözleniyordu. Önceki yıllarda deyim yerindeyse henüz işin ABC'sini öğrenmek için gelenler ağırlığı oluştururken, son etkinlikte sektöre bir şekilde giriş yapmış ve ilerlemiş ya da ilerlemeye istekli girişimcilerin sayısında epey artış vardı. Bu ilerleme,güneş yatırımlarının sigortalanmasının da RENSEF'te ayrıntıları ele alınan konular arasında yer almasını beraberinde getirmiş durumda.

RENSEF katılımcılarından, Antalya Sigortacılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Kotra Sigorta Genel Müdürü Osman Tüken'e konuya ilişkin sorular yönelttik.

Kotra Sigorta'yı RENSEF'te sizi ilk kez görüyoruz, neden?

Evet Kotra Sigorta olarak bu sene 3'üncüsü düzenlenen RENSEF'e ilk kez katılıyoruz. Fuar ziyaretçisi yatırımcıların ve bu sektöre hizmet etmek için heyecan ve özveriyle çalışan tüm katılımcıların enerjisini paylaşma fırsatımız oldu.

Fuardan ne tür geri bildirimler aldınız?

Yatırımcıların, kurulumcuların ve üreticilerin, solar sektörünün yeni yeni hızlandığı bu dönemde Sigorta konusunda ihtiyaçlarının karşılıklarını tam bulamadıklarına dair bazı gözlemlerimiz vardı. GES yatırımlarıyla ilgili sigorta ürünleri ve şartlarını bize danışmak ve ürünlerimizi öğrenmek üzere gelen ziyaretçilere aktardığımızda çok olumlu dönüşler aldık. Çoğu ziyaretçinin gözlerindeki heyecanı görmek, bizim fuara katılmakla ne kadar doğru bir karar aldığımızı tescil etti.

O zaman bir de biz soralım, solar sektöründe sigortalanmanın yatırımcı için önemi nedir?

Küresel ısınmanın olduğu ve iklim değişikliklerinin sıklıkla gözlemlendiği bu dönemde dış etkenlere doğrudan açık konumdaki GES yatırımları bariz bir risk altında. Ayrıca; bu tip yatırımların ortalama 6-7 yılda kendini amorti ettiği düşünülürse, finansmanın geri ödeme koşullarının aksamaması adına da sigortalanmış olmak son derece önemli. Bilindiği üzere sigorta, ekonomilerin emniyet sübabıdır. Yatırımların beklenmedik bir hasar sonrası kaldığı yerden devam edebilmesinin tek dayanağı sigorta ürünleridir.

Peki GES'ler için hangi sigorta ürünleri yapılıyor?

Şimdi GES'ler sigortacılık açısından iki aşamada değerlendiriliyor. Birincisi kurulum aşaması. Bu aşama, montaja başlanılmasından kabul işlemi yapılana kadar geçen süreyi kapsıyor. Bu aşamada, yapılan sözleşme modellerine göre risk genellikle kurulumcu firmadadır. Şantiyeye indirilen tüm ekipmanlar aynı risklere maruz kalıyor. Bu aşama için, yani montajla ilgili All Risk poliçesi düzenliyoruz.

Ayrıca aynı dönemde, personellerin iş kazalarına maruz kalmaları da mümkündür. Bu durumun sorumluluğuna da cevap verebiliyoruz. Özellikle çatı tipi GES sistemlerinde 3. şahıs sorumluluk teminatlarının verilmesi de çok önemli.

İkinci aşamaya gelirsek...

Evet, ikinci aşama santralin kurulumunun tamamlanmasından sonra üretime başladığı işletme dönemi. Bu dönemde de işletme dönemi sigortası yapılabiliyor. Ayrıca kâr kaybı ve performans kaybı teminatlarını verebiliyoruz.

Peki GES yatırımcılarındaki sigorta bilinci ne düzeyde?

Bildiğiniz gibi GES, Türkiye'deki yatırımcıların dikkatlerini yeni yeni çekmeye başladı. Sektörün yeni ama hızlı gelişiyor nedeniyle sigorta şirketleri sektöre uygun poliçeleri üretmede yeterince hızlı davranmıyor. Tüm bunlar, ilgili kişilerin sigorta poliçeleri ve içerikleri hakkında bilgi almasını geciktiren etkenler. RENSEF'te bu durumu net bir şekilde bir kez daha gözleme şansımız oldu.

GES'lerde sigorta prim hesaplamaları neye göre değişiyor?

Sigortacılık sektöründe tarife sisteminin temelinde risk miktarı ana etkendir. Yani, santralin poliçede bulunan risklere yakınlığı, yatkınlığı prim hesaplamasında ana etkendir. Bu duruma birkaç örnek vermemiz gerekirse, tesisin coğrafi konumu ve o bölgenin iklim geçmişi, kullanılan ekipman türü ve kalitesi, kurulumu yapan firma, tesisin deprem bölgesi sınıfı, koruma önlemleri (faraday kafesi, bekçi vb. önlemler ) vb. olarak sıralayabiliriz.

Hasan YİĞİT / Enerji Günlüğü - ANTALYA

Önceki ve Sonraki Haberler