1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş 396 milyon lira kâr dağıtacak

Tüpraş 396 milyon lira kâr dağıtacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), 2013 yılı kârının 396 milyon 163 bin liralık kısmını hissedarlarına temettü olarak dağıtacak.Tüpraş'tan...

Tüpraş 396 milyon lira kâr dağıtacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), 2013 yılı kârının 396 milyon 163 bin liralık kısmını hissedarlarına temettü olarak dağıtacak.

Tüpraş'tan yapılan açıklamaya göre Tüpraş'ın 54'üncü Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu'nun divan başkanlığında yapıldı.

2014 genel kuruluna kadar görev yapmak üzere yönetim kurulu üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat S. Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, O. Turgay Durak, Temel K. Atay, Bülent Bulgurlu, Erol Memioğlu, Yavuz Erkut, Ahmet Aksu, Kutsan Çelebican, Osman Mete Altan, Gökçe Bayındır ve Ahmet Turul seçildi.

HİSSE BAŞINA NET TEMETTÜ 1.3447 TL

Toplantıda, yönetim kurulunun 2013 yılı kazancının dağıtımı ve tarihi konusundaki önerisi kabul edildi. Buna göre 2013 yılı cari dönem kârından 396 milyon 163 bin 174,40 liralık kısım 2 Nisan tarihi itibariyla hissedarlara dağıtılacak. Yüzde 158,2 oranında ve 1 lira nominal değerde bir adet hisse senedine hissedarların vergi mükellefiyetine göre 1,582 lira brüt, 1,3447 lira net nakit temettü ödenecek.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, 2013'ün uluslararası piyasalarda yaşanan çalkantılara rağmen rekabet güçlerini daha da artıracak önemli projelerin gerçekleştirildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

BENZİN TÜKETİMİNDEKİ AZALIŞ ARTIYA DÖNDÜ

Benzin tüketiminde azalışın durması dışında ülkenin akaryakıt piyasasındaki genel seyrin 2013 yılında da devam ettiğine dikkati çeken Koç şunları söyledi:

"EPDK verilerine göre motorin tüketimi yüzde 7,2 artışla 16,8 milyon tona ulaşırken, yüksek vergi farkına rağmen benzin tüketimi uzun yıllar sonrasında yüzde 1,3 oranında artış kaydederek 1,9 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Doğalgazın ısınma ve sanayi yakıtı olarak tüketiminin teşvik edilmesinin etkisiyle fuel oil tüketimindeki azalış seyri devam ederken, uçak trafiğinin yüzde 11,7 arttığı, toplam yolcu sayısının ise yüzde 14,7 artışıyla 150 milyona ulaştığı hava yolu taşımacılığındaki yükseliş jet yakıtı tüketimini yüzde 6,5 artırmıştır."

BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI DÜŞÜRÜLDÜ. OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

1.2 MİLYAR DOLARLIK NET KÂR

Ömer Koç'un verdiği bilgiye göre Tüpraş 2013 yılında 7,76 milyon ton motorin satışıyla yüzde 46 pazar payı elde etti. Toplam ürün satışları 24,1 milyon tona ulaşan şirket, 2013'te 4,1 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 41,1milyar lira (21,6 milyar ABD doları) ciro elde etti. Tüpraş 1,66milyon liralık FAVÖK ve Fuel Oil Dönüşüm Projesi Yatırımı teşvikinden kaynaklanan ertelenmiş vergi gelirinin olumlu katkısıyla 1,2milyar lira net kâr elde etti.

FUEL OIL DÖNÜŞÜMÜ SON AŞAMADA

Tüpraş'ın, çalkantılı ortama rağmen sektör ortalamasının üzerindeki performansını sürdürdüğüne değinen Koç, şirketin geleceğini garanti altına alarak, rekabetçi konumunu daha da güçlendirecek çok önemli adımlar attığını da belirtti. Koç, kasım 2014'te devreye alınması hedeflenen 2,7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırımında ana ekipmanların tümünün sahaya ulaşmasıyla montaj çalışmalarında son aşamaya gelindiğini de hatırlattı. Söz konusu proje için 2013 yıl sonu itibarıyla 2.2 milyar dolarlık harcama yapıldığına işaret eden Koç, mühendislik çalışmalarında yüzde 99,6, malzeme imalatında yüzde 99,9, saha faaliyetlerinde yüzde 75,7 olmak üzere, proje genelinde yüzde 91,3 ilerleme sağlandığını kaydetti.

İZMİT'E DÜNYANIN EN MODERN RAFİNERİSİ

Projenin İzmit Rafinerisini dünyanın en modern rafinerilerinden birisi konumuna getireceğini ve ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayacağını vurgulayan Koç "2013 yılında, yatırım yapılabilir seviyesinde olan kredi derecelendirme notunun teyit edilmiş olması, bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırım projesinin finansal ve operasyonel güçlülüğü koruyarak sürdürüldüğünü göstermesi bakımından çok önemlidir" diye konuştu.

TÜPRAŞ'IN KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ YÜKSELDİ

2007'de oluşturulan Kurumsal Yönetim Endeksi'ne 79,1 derecelendirme notu ile başlayan Tüpraş'ın, 2013'te notunu 93,43'e yükselterek gelişimini sürdürdüğüne dikkat çeken Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Tüpraş, aldığı bu not ile Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen VII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde, BİST Kurumsal Yönetim Endeksinde en yüksek nota sahip 3’üncü şirket. Bu notu oluşturan dört ana bölümden biri olan Yönetim Kurulu’nda ise aldığı 97,82’lik not ile 1’inci şirket. Tüpraş, ülkemiz için değer üretmeye geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam ederek, 2014 yılında da her geçen gün artan rekabet gücümüzle operasyonel ve finansal başarılarımızı sürdüreceğimize olan inancımız tamdır."

Önceki ve Sonraki Haberler