1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TÜPRAŞ’ın satış gelirleri düştü

TÜPRAŞ’ın satış gelirleri düştü

Enerji Günlüğü - TÜPRAŞ’ın satış gelirleri petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2014 yılının yüzde 25 altında gerçekleşti.Satış miktarı...

TÜPRAŞ’ın satış gelirleri düştü

Enerji Günlüğü - TÜPRAŞ’ın satış gelirleri petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2014 yılının yüzde 25 altında gerçekleşti.

Satış miktarı ve kurdaki yükselişe rağmen, petrol fiyatının geçen yılın yüzde 52 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2014 yılının yüzde 25 altında gerçekleşti.

Petrol fiyat düşüşünün neden olduğu negatif stok etkisi ve kurdaki yükselişle oluşan kur farkı gideri nedeniyle, geçen yılın aynı döneminde 232 milyon TL düzeyinde olan konsolide vergi öncesi kar, 29 milyon TL vergi öncesi zarara dönüştü. Ancak, Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 309 milyon TL ertelenmiş vergi gelirinin katkısıyla net dönem karı 275 milyon TL oldu.

TÜPRAŞ’ın net rafineri marjı, geçen yılın aynı dönemine göre 2,28 dolar/varil artışla 4,69 dolar/varil seviyesinde gerçekleşti.

TOPLAM SATIŞLAR ARTTI

Türkiye talep gelişimi doğrultusunda TÜPRAŞ’ın ilk çeyrekte yurtiçi satışları yüzde 9,4 oranında (338 bin ton) arttı, yapılan üretim ve satış optimizasyonuna bağlı olarak artırılan kapasite kullanımı sonucunda ürün ihracatının da 599 bin ton (yüzde 53) daha yüksek gerçekleşmesi ile toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 19,9 (936 bin ton) artışla 5,6 milyon ton oldu.

NET RAFİNERİ MARJI ARTTI

TÜPRAŞ uyguladığı optimizasyon programları çerçevesinde kapasite kullanımını artırdı ve TÜPRAŞ’ın net rafineri marjı geçen yılın aynı dönemine göre 2,28 dolar/varil artışla 4,69 dolar/varil seviyesinde gerçekleşti.

102 MİLYON DOLAR YATIRIM

Fuel Oil Dönüşüm Projesi için yapılan harcamalar dahil olmak üzere, 2015 ilk çeyrek dönemde, toplam 102 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirildi ve inşaat-montaj işlemleri tamamlanmış olan ve vakum resid, motorin ve jet yakıtı üretim testleri gerçekleştirilen Fuel Oil dönüşüm Projesi’nde full kapasite üretim çalışmaları devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler