1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Turhan: Enerji Borsası yatırımcının önünü açar

Turhan: Enerji Borsası yatırımcının önünü açar

Enerji Günlüğü - Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, enerji piyasası enstrümanlarıyla işlem zenginliği kazanacak olan Borsa’nın, bugüne kadar...

Turhan: Enerji Borsası yatırımcının önünü açar

Enerji Günlüğü - Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, enerji piyasası enstrümanlarıyla işlem zenginliği kazanacak olan Borsa’nın, bugüne kadar bazı riskler yönetilemediği için yapılamayan reel sektör yatırımlarının önünü açacağını söyledi.

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, All Energy Turkey Konferansı'nda yaptığı konuşmada, finans sektörüne yönelik eleştirilerin başında reel ekonomiyle bağlantısının kesildiğinin geldiğini belirterek "Şimdi finansal sektörün çıkardığı aşırı dalgalanma veya yanlış fiyatlamalara sebep olan durumun nasıl ortadan kaldırılabileceği tartışılıyor" dedi.

Enerji Borsası'nın kuruluşuyla ilgili hazırlıkların sürdüğüne değinen İbrahim Turhan, "Ortaya çıkan yapı beklentileri büyük ölçüde karşıladı. Borsa İstanbul'daki vadeli işlem sözleşmeleri ile EPİAŞ'taki spot piyasaın birbiriyle entegre şekilde işlemesi, takas ve mutabakat işlemlerininin Takasbank üzerinden yürümesi ve menkul kıymetleştirme kaydileştirme işlemlerinin burada gerçekleştirilmesi, uluslararası standartlar ve kurulan yapının etkinliği ve güvenliği için önem arzediyor" dedi.

HEDEF: FİNANSAL SÜPERMARKET

Enerji piyasasının Borsa İstanbul bünyesinde çalışmasının, İstanbul'un finans merkezi olması vizyonuna da katkısı olacağını vurgulayan Turhan şöyle dedi:

Borsa İstanbul'un Türkiye'de gençekleşecek her türlü finansal işlemin, sözleşmenin alışveriş imkanının entegre bir altyapıyla sunulduğu bir piyasa olduğunun altını çizdi. Başkan Turhan şunları söyledi:

"Borsa İstanbul'un hedefi, her türlü finansal sözleşmeye aynı çatı altında, aynı işlem kurallarıyla, aynı piyasa uygulamalarıyla, aynı denetim, gözetim, teminat sistemleri ve kurallarıyla erişilebilecek, adeta finansal sistemin süpermarketi olarak hizmet etmek."

YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILACAK

Reel sektör şirketlerinin esas faaliyetlerinin dışında birçok başka faktörü de yönetmeye çalışmak zorunda olduğuna işaret eden İbrahim Turhan, Borsa İstanbul'daki ürünlerin şirketlere bu konuda büyük kolaylık sağlayabileceğini anlattı. Turhan, Borsa İstanbul'un devreye soktuğu hurda çelik, vadeli elektrik sözleşmesi gibi ürünlerin bu risklerin etkin şekilde yönetilmesini ve makul sigorta primiyle buralardaki dalgalanmalara karşı kendisini korumasını sağlayacağının altını çizdi. Daha önce bu konulardaki eksiklikler nedeniyle yapılamayacak durumdaki pek çok yatırımın bundan böyle yapılabileceğini fade eden İbrahim Turhan, "Böyle bir tasarımın hayata geçirilmesi, finans sektörünün reel sektörün sorunlarına ne ölçüde duyarlı olduğuna ilişkin kuşkuları ortadan kaldıracak somut bir adım olacaktır" diye konuştu.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler