1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk Akımı`na havadan inceleme

Türk Akımı`na havadan inceleme

Enerji Günlüğü - Gazprom CEO’su Aleksey Miller ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz’in altından doğalgaz...

Türk Akımı`na havadan inceleme

Enerji Günlüğü - Gazprom CEO’su Aleksey Miller ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz’in altından doğalgaz taşıyacak boru hattının planlanan kara güzergahı üzerinde helikopter turu gerçekleştirdiler.

OAO Gazprom CEO’su Aleksey Miller ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 7 Şubat Cumartesi günü Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz’in altından doğalgaz taşıyacak boru hattı yapım projesini görüşerek boru hattının planlanan kara güzergahı üzerinde helikopter turu gerçekleştirdiler.

TÜRK AKIMININ GÜZERGAHI BELİRLENDİ

Görüşmelerde taraflar, boru hattı güzergahının referans noktaları ile Türkiye kesimine ilişkin teknik çözümleri belirledi. Buna göre, boru hattının kara çıkışı noktası Kıyıköy, doğalgazın Türkiye’deki tüketicilere temin noktası Lüleburgaz ve Türkiye-Yunanistan sınırındaki çıkış noktası ise İpsala mevkii olarak belirlendi. Boru hattının kara kesimi 180 km uzunlukta olacak.

Projenin Türkiye topraklarından geçecek kara kesimine ilişkin tasarım ve hazırlık çalışmaları için gerekli izinlerin yakın gelecekte alınması bekleniyor.

Boru hattının tasarımı İstanbul bölgesinin artan doğalgaz ihtiyacı dikkate alınarak yapılacak. Bu çerçevede, Türkiye-Yunanistan sınırına yapılacak doğalgaz tedarik hacminin 47 milyar metreküp olması kararlaştırıldı. Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz altından gaz tedarik edecek açık deniz boru hattının toplam kapasitesi ise 63 milyar metreküp olacak. İlk hattın Aralık 2016 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.

1 Aralık 2014 tarihinde OAO Gazprom ile Türk doğalgaz şirketi BOTAŞ arasında Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz altından doğalgaz boru hattı inşasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı. Boru hattının kapasitesinin 63 milyar metreküp olması öngörülüyor. Söz konusu doğalgazın 50 milyar metreküpü Türkiye-Yunanistan sınırında yapılacak yeni bir doğalgaz merkezine aktarılacak. Boru hattının yapımından “Gazprom Russkaya” şirketi sorumlu olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler