1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türk Telekom güneş kapasitesini 2,3 MW’a çıkardı

Türk Telekom güneş kapasitesini 2,3 MW’a çıkardı

Türk Telekom, enerji verimliliği çalışmaları kapsamında 1.700 lokasyonuna kurduğu irili ufaklı güneş enerji sistemleriyle kapasitesini 2,3 MW’a çıkardı. 

Türk Telekom güneş kapasitesini 2,3 MW’a çıkardı

Enerji Günlüğü - Türk Telekom, enerji verimliliği çalışmaları kapsamında 1.700 lokasyonuna kurduğu irili ufaklı güneş enerji sistemleriyle kapasitesini 2,3 MW’a çıkardı. 

Türk Telekom, Enerji Verimliliği Haftası vesilesiyle, Türkiye’nin enerji kaynaklarının verimli kullanılması, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğü yatırım ve optimizasyon çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırmasına destek olarak, hem cari açık ile mücadeleye katkı sağlamak hem de verimliliğimizi artırmak amacıyla 2015 yılında elektrik tedarik şirketimiz TTES’i kurduk. Yine bu çerçevede irili ufaklı büyüklükte 1.700 lokasyonumuzda güneş enerji santrallerimizin (GES) kurulumunu tamamlayarak yenilenebilir enerji sistemlerimizin toplam kurulu gücünü 2,3 MW’a çıkardık. Bu projelerle, temiz ve millî enerjiye katkı sunmayı ve Türkiye’deki diğer uygun lokasyonlarımızda da benzer GES uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi. 

BAZ İSTASYONLARINDA VERİMLİLİK ARTTIRILIYOR

Kıraç, enerji verimliliğini artırmak amacıyla baz istasyonları ve sistem odaları başta olmak üzere Türk Telekom’da kullanımda olan soğutma ve ses haberleşme sistemleri gibi enerji tüketimi yüksek ekipmanları, daha düşük enerji tüketen modellerle değiştirdiklerini belirtti. Ayrıca, baz istasyonlarında sera gazı emisyonlarını azaltmak için doğaya dost klima gazı kullanmaya başladıklarını açıkladı. Kıraç, “Proje kapsamında 2020 yıl sonuna kadar belirli bölgelerdeki baz istasyonlarımızı yüksek verimlilikte çalışan modellerle değiştirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

AKILLI UYGULAMALARLA BİR ÇOK ALANDA TASARRUF SAĞLANDI

Türkiye’nin akıllı şehir uygulamaları Türkiye’nin ilk entegre yeni nesil şehir projesini hayata geçiren Türk Telekom, bu akıllı uygulamalarla birçok alanda tasarruf sağladı. Kıraç, “Kurgulanan yeni nesil şehirler sayesinde, akıllı sistemlerin yer aldığı lokasyonlarda kamu yararına önemli ölçüde katkı ortaya koyduk. Türk Telekom’un yeni nesil şehir uygulamalarıyla elektrikte yüzde 40’a ve sulamada yüzde 30’a varan tasarruf sağlandı. Akıllı ulaşım uygulamalarıyla, trafikte geçirilen sürede yaklaşık yüzde 35 tasarruf elde edilirken bu sürenin düşmesine bağlı olarak karbon salımı yaklaşık yüzde 25 azaldı. Şehir parklarında hayata geçirdiğimiz akıllı aydınlatma çözümlerimiz sayesinde yüzde 30 civarında enerji tasarrufunu yakalamayı başardık. Dar bant nesnelerin interneti (NB-IoT) teknolojisine sahip akıllı sayaçlarımızla uzaktan sayaç okuma projelerimizi çoğaltarak yerli sayaç üreticileri, Belediyeler, Bilimsel Kuruluşlar ve Üniversitelerle, enerji alanındaki NB-IoT test ve yaygınlaştırma çalışmalarına öncülük etmekteyiz” dedi. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler