1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türk ve Çinli rüzgârcılar işbirliği arayışında

Türk ve Çinli rüzgârcılar işbirliği arayışında

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Çin’den gelen enerji heyetini ağırlarken, iki ülke arasında rüzgar konusunda işbirliği...

Türk ve Çinli rüzgârcılar işbirliği arayışında

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Çin’den gelen enerji heyetini ağırlarken, iki ülke arasında rüzgar konusunda işbirliği olanakları araştırılıyor.
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, YEGM, TEİAŞ, EİGM, EÜAŞ, TEMSAN, DİA’nın da katıldığı bir heyetle 18 Ocak tarihinde Çin Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyeti önce Enerji Bakanlığında, daha sonra ise öğle yemeğinde ağırladı.
Türkiye ve Çin arasındaki yenilenebilir enerji konusundaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda iki ülke arasında kurulabilecek işbirliği olanakları konuşuldu. Çin’den gelen heyette Çin Enerji Bakan Yardımcısı, ÇHC Ulusal Enerji İdaresi Genel Müdür Yardımcısı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü ve Çin enerji sektöründe faaliyet gösteren firma yetkilileri hazır bulundu. Bu tür paylaşımların iki ülke arasındaki enerji yatırım ilişkilerini derinleştirmek açısından faydalı olduğu belirtilen toplantıda, hem Türkiye’nin hem de Çin’in dünya enerji piyasasında adından sıkça söz ettirmesi için karşılıklı işbirliği fırsatlarının yaratılmasının önemi vurgulandı.

ÇİN 100 BİN MW RÜZGAR GÜCÜ HEDEFLİYOR
Türkiye’nin birkaç yıl önceki Çin’in durumunda olduğunu belirten Çin Bakan Yardımcısı, son beş yılda yenilenebilir enerji kurulu güçlerini 60 bin MW’a ulaştırdıklarını, 2015 yılına kadar rüzgarda 100 bin MW’ı geçeceklerini söyledi. Türk yetkililer ise ortak yatırımlar için Türkiye’nin stratejik konumu ve yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin altını çizen açıklamalarda bulundu. EWEA 2015’in Türkiye’de yapılmasının ülkemiz açısından önemine dikkat çekildi.

ÇİN’E KARŞI ÇİN SEDDİ KURMAYACAĞIZ
Çin Bakan yardımcısı gördükleri ilgiden mutlu olduklarını ve benzer işbirliği toplantılarını düzenli olarak gerçekleştirmek istediklerini belirtirken, Şubat ayında Türkiye’den üst düzey bir heyeti Çin’e beklediklerini ifade etti. Türk yetkilileri ise bundan yıllar önce Türk akını için yapılan Çin Seddini hatırlatıp, “Biz şimdi Çin’lilerin ülkemize gelmesi için set yapmayacağız. Çin ile işbirliğini önemsiyoruz” dediler.

Önceki ve Sonraki Haberler