1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım resmi olarak açıldı

TürkAkım resmi olarak açıldı

Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı tamamlanarak resmi bir törenle açıldı. 

TürkAkım resmi olarak açıldı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı tamamlanarak resmi bir törenle açıldı. 

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla düzenlenen tören ile İstanbul’da açıldı. 

30 Kasım 2019’da tamamlanan TANAP ve bugün açılışı yapılan TürkAkım, Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak. TürkAkım, Türkiye’ye doğal gaz ilk alıcı konumuna getirecek. Böylece transitten kaynaklı riskler de ortadan kalkacak.

TÜRKİYE’NİN GAZ İHTİYACININ ÜÇTE BİRİNİ KARŞILAYACAK

Proje ilk defa Putin tarafından 2014’te dile getirildi. Hükümetlerarası Anlaşma (IGA) Dünya Enerji Kongresi sırasında 10 Ekim 2016 tarihinde imzalandı. Toplam taşıma kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan TürkAkım’dan gelecek gazın yarısı (15,75 milyar metreküp) Türkiye’de kullanılacak, diğer yarısı da (15,75 milyar metreküp) Bulgaristan sınırımız üzerinden Avrupa’ya aktarılacak. Türkiye’nin ortalama yıllık doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp civarı olduğu düşünüldüğünde, TürkAkım bu tüketimin tek başına yaklaşık üçte birini karşılayabilecek.

DEVLET BAŞKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün konuk Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Sözkonusu görüşmelerde, öncelikle ikili ilişkilerin yanısıra, Suriye ve Libya başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler