1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım’ın Avrupa ayağı en az bir yıl gecikebilir

TürkAkım’ın Avrupa ayağı en az bir yıl gecikebilir

Enerji Günlüğü - Bulgaristan’dan geçmesi planlanan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın Avrupa ayağının hazır hale getirilmesinin en az 1 yıl gecikebileceği...

TürkAkım’ın Avrupa ayağı en az bir yıl gecikebilir

Enerji Günlüğü - Bulgaristan’dan geçmesi planlanan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın Avrupa ayağının hazır hale getirilmesinin en az 1 yıl gecikebileceği kaydedildi.

Rus Interfax haber ajansı, Avrupa'da TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın en az bir yıl erteleme ile hazır olacağını bildirdi. Habere göre Orta ve Doğu Avrupa'da ilgili doğalgaz ulaşım altyapı inşaatının gecikmesi ertelemeye neden olacak. 

TürkAkım genişlemesinin Sırbistan ve Bulgaristan bölümlerinin, 2020'nin sonundan önce hazır olmayacağı ve Ocak 2021'de çalışabileceği belirtildi. Aynı zamanda Türk Akım’ın iki hattının da 2019'un sonlarında faaliyete geçebileceği bildirildi. 

BULGARİSTAN HATTAN 4.3 MİLYAR LEVA KAZANACAK

Öte yandan Bulgaristan TürkAkım ile elde edeceği miktarı açıkladı. Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova, TürkAkım projesinin Bulgaristan kısmının ülke bütçesine 2,6 milyar levaya mal olacağını ifade etti. Bakanın sözlerine göre “Bulgartransgaz” şirketi ve dolayısıyla Bulgaristan devleti bu projeden 2020 – 2040 dönemi içerisinde 4,3 milyar leva kazanacak. 

Bakan Petkova, Bulgaristan’ın Avrupa enerji haritasında stratejik konumunu muhafaza etmesinin önemli olduğunu, bunun hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu ve Bulgaristan’ın yararına olacağını belirtti. Bakan ayrıca, gaz dağıtım merkezi kurduklarını ve bu merkezin Avrupa Komisyonu tarafından hem finansal hem siyasi anlamda desteklendiğini ifade etti. 

Bulgaristan’ın ayrıca, güzergah ve fiyat ile ilgili proje öncesi araştırma için hibe aldığını sözlerine ekleyen Petkova’ya göre gaz dağıtım merkezinden çeşitli kaynaklardan gelecek doğal gazın dağıtımı sağlanacak. İlaveten, gaz ticareti yapılabilecek platform yapılacak.

 
Önceki ve Sonraki Haberler