1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkımı'na halk desteği arttı

TürkAkımı'na halk desteği arttı

Enerji Günlüğü - Türk halkının yüzde 75'inin TürkAkım doğalgaz boru hattı projesini olumlu karşıladığı belirtildi.StratejiCo. tarafından yaptırılan...

TürkAkımı'na halk desteği arttı

Enerji Günlüğü - Türk halkının yüzde 75'inin TürkAkım doğalgaz boru hattı projesini olumlu karşıladığı belirtildi.

StratejiCo. tarafından yaptırılan TürkAkım Kamuoyu Arastırması'na göre, Türk halkının büyük çoğunluğu, TürkAkım Projesi’nin hayata geçirilmesinin Türkiye’nin yararına olacağına inanıyor. Toplumun genelinde projeye verilen destek yüzde 75 düzeyindeyken (2015 yılında yüzde 56) bölge halkının da yüzde 68’i (2015 yılında yüzde 65) projeyi destekliyor. Ankete katılanların çoğu, TürkAkım’a verdikleri desteğin nedenleri arasında Türkiye’nin enerji arz güvenliğine yapacağı katkıyı ve ekonomik yararlarını sayıyor. Bölge halkıdoğalgaz kullanımını yaygınlaştırma olanağını projenin başlıca faydaları arasında görüyor. 

TÜRKAKIM ENERJİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN KİLİT ROL OYNAYACAK

Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, böyle bir araştırmanın kamuoyuyla ilk defa paylaşıldığını, ilk bulguların doğalgazın Türkiye’nin en önemli enerji kaynaklarından biri olduğu algısını gösterdiğini ifade etti. Öğütçü, “İklim değişikliği politikaları çerçevesinde, nükleer ve hidroelektrik dahil yenilenebilir kaynaklarla doğalgazın birbirini tamamlayıcı olarak kullanılması dünyada halihazırda genel bir trend. Bölgesel gelişmelere bakıldığında, transit riskini ortadan kaldırarak Türkiye’ye doğrudan doğalgaz taşıyacak olan TürkAkım projesinin ilk ayağı, enerji güvenliği için kilit bir rol oynayacak. Türk toplumunun da bu verileri takdir ettiğini göstermesi açısından bu araştırma sonuçları önemli,” diye konuştu.

DOĞAL GAZA DESTEK ARTTI

Araştırma sonuçları Türk halkının enerji kaynakları arasında doğalgaza verdiği desteğin arttığını gösteriyor. 2015 yılında yapılan araştırmada toplum genelinin yüzde 57’si, bölge halkının yüzde 79’u enerji kaynağı olarak doğalgaz kullanımını desteklerken, 2017’de bu rakamlar sırasıyla yüzde 87 ve yüzde 88’e yükselmiş bulunuyor. 

TürkAkım, Rusya’dan Türkiye ve Avrupa’ya Karadeniz üzerinden doğrudan doğalgaz aktaracak bir boru hattı projesi. Boru hatlarından ilki Türkiye’deki tüketicilere, ikincisi ise doğru ve güneydoğu Avrupa’ya doğalgaz tedarik edecek. Hatlardan her birinin yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz aktarım kapasitesi olacak. Türkiye ve Rusya TürkAkım Projesi’ne ilişkin Hükümetlerarası  Anlaşma’yı 10 Ekim 2016 tarihinde imzaladı. Boru hatlarından doğalgaz akışının 2019 yılı sonunda başlaması planlanıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler