1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Turkcell enerjisini güneşten sağlayan veri merkezini açtı

Turkcell enerjisini güneşten sağlayan veri merkezini açtı

Turkcell, Ankara Temelli’de otopark üzerine yerleştirilen güneş panelleriyle elektriğini kendisi üreten veri merkezini açtı. 

Turkcell enerjisini güneşten sağlayan veri merkezini açtı

Enerji Günlüğü - Turkcell, Ankara Temelli’de otopark üzerine yerleştirilen güneş panelleriyle elektriğini kendisi üreten veri merkezini açtı. 

Ankara Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (Ankara OSB) Turkcell Ankara Veri Merkezi açıldı. Ankara Temelli Veri Merkezi, Türkiye’deki ilk güneş enerjisiyle elektriğinin bir kısmını kendisi üreten veri merkezi olma unvanına sahip.

PORTATİF SOLAR SAHA KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMAYA BAŞLADIK

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan açılışta yaptığı değerlendirmede, ”Sürdürülebilirliği odağımıza aldığımız iş modelimizle Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirerek portatif solar saha kullanımımızı yaygınlaştırmaya başladık. Nüfusu belirli dönemlerde yoğunlaşan ve enerji kaynağı bulunmayan bölgelerde kaliteli iletişim hizmeti sağlayan portatif solar saha çevre dostu özelliğiyle öne çıkıyor. Yenilenebilir enerji teknolojilerine yaptığımız yatırımlar sayesinde yıllık yaklaşık 480 megavatsaat elektriği alternatif enerji kaynaklarıyla üretir hale geldik. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Ankara veri merkezimiz, ayrıca otopark üzerine yerleştirdiğimiz solar panellerden güneş enerjisiyle elektriğini kendisi üreten Türkiye’deki ilk veri merkezi olma unvanına da sahip oldu. Çevre dostu olarak inşa ettiğimiz merkezimizde, yağmur sularını dönüştürerek bina içinde ve yeşil alan sulamasında kullanıyoruz” dedi. 

Ankara Temelli Veri Merkezi, 44 bin 150 metrekare kapalı ve 12 bin metrekarelik beyaz alanıyla Türkiye'nin en büyüğü oldu. Merkezin, yeşil bina ve çevreye uyumlu olduğu "Leed Gold" sertifikasıyla da onaylandı.

Gelecek yıl Çorlu’daki veri merkezinin devreye girmesiyle birlikte Turkcell’in veri merkezlerine yaptığı toplam yatırımın 2 milyar TL’yi aşması bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler