1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye gaz çıkarmadan doğalgaz oyuncusu olabilir

Türkiye gaz çıkarmadan doğalgaz oyuncusu olabilir

Enerji Günlüğü - ABD'de faaliyet gösteren Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Türkiye'nin doğalgaz depolama imkanlarını...

Türkiye gaz çıkarmadan doğalgaz oyuncusu olabilir

Enerji Günlüğü - ABD'de faaliyet gösteren Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Türkiye'nin doğalgaz depolama imkanlarını yükselterek kendi kaynaklarını çıkarmadan da bölgesel gaz oyuncusu olabileceğini söyledi.  

ABD’de Türkiye’nin tanıtımına yönelik lobi faaliyetkleri yürüten Turkish Heritage Organization’ın (THO) Başkanı Ali Çınar, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada 15 Mayıs’ta ABD Kongresi’nde Türkiye’nin bölgedeki enerji projelerinin anlatılacağı bir brifing toplantısı düzenleyeceklerini söyledi. Yine Mayıs ayında Atlantik Konseyi'nin de içinde yer alacağı enerji güvenliği başlıklı bir panelin hazırlığı içinde bulundukları aktaran Çınar, toplantıya eski büyükelçilerden Richard Morningstar ile Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Fatih Birol’un katılımının da planlandığını anlattı. Çınar, panelle Türkiye’nin önemli enerji ve gaz projeleri ile bölgedeki enerji yatırımı fırsatlarını aktarmayı amaçladıklarını belirtti. 

Ali Çınar, Türkiye’nin enerjide güzergah çeşitliliği sağlama, yenilenebilir kaynakların payını arttırma, nükleer enerjiden yararlanma, enerji verimliliğini arttırıcı çalışmalarda bulunması gerektiğini söyledi. Bu alandaki çalışmaları yakından takip eden ABD’nin, Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini ifade eden Ali Çınar şunları söyledi: 

“Washington yönetimi, bölgedeki önemli oyuncular arasında kaybolmak istemediği için Türkiye’ye önem veriyor. Ayrıca enerji kaynaklarının henüz tamamen ortaya çıkarılmaması nedeniyle de Türkiye’yi fırsat kapısı görüyor. Türkiye’nin denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerine ABD’li firmalar aracı olmak istiyor. Elektrikte 2020'ye kadar 30 milyar TL yatırım, yıllık gaz tüketiminin yüzde 20’si kadarının depolanabilmesi gibi hedefler yabancı firmaların Türkiye iştahını kabartıyor. ABD, Türk işadamları ile özellikle yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapmak istiyor.” 

GAZ TİCARETİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN  

Türkiye’nin, Avrupa’daki büyük enerji tüketicileri ile Hazar ve Ortadoğu bölgelerindeki enerji sağlayıcılarını birleştiren özel bir konuma sahip olduğunu hatırlatan Ali Çınar şöyle konuştu: “Bu stratejik konumu Türkiye'ye enerji transit ülkesi olarak önemli bir rol biçiyor. Türkiye gaz depolama kapasitesini yükseltirse, gaz çıkarımı yapmadan gaz satan ülkeler arasına girebilir. Bence bu önemli bir fırsat. Ayrıca, Türkiye’de üretimin en büyük riski, enerji maliyetleri. Bu maliyetlerin düşürülmesi de önemli bir etken olacaktır. Risk anlamında, başka ülkelere bağımlılık tehlikeli. Rusya’dan yaklaşık yüzde 60 ithal edilen gaz ilerleyen dönemde sıkıntı yaratabilir. Millileşme ve yerli enerji politikaları ile fırsatların değerlendirilmesi çok önemli.” 

Mehmet KARA / Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler