1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye ile Pakistan enerji alanında işbirliği yapacak

Türkiye ile Pakistan enerji alanında işbirliği yapacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti arasında enerji alanında iş birliği yapılacak.Bakanlar Kurulu, 17 Eylül 2013 tarihinde...

Türkiye ile Pakistan enerji alanında işbirliği yapacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti arasında enerji alanında iş birliği yapılacak.

Bakanlar Kurulu, 17 Eylül 2013 tarihinde Ankara’da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı onayladı.

Türkiye ve Pakistan Enerji Mutabakat Zaptı ile taraflar ulusal yasaları ve yönetmelikleri çerçevesinde enerji alanında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, yasal, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda Türkiye ve Pakistan her iki ülkede ve/veya üçüncü ülkelerde enerji alanında yatırımların teşvik edilmesi amacıyla müşterek çalışma hususunda anlaşmaya vardı. Taraflar diğer yandan, özellikle her iki ülkenin de enerji alanında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşları arasındaki ortaklığı güçlendirme yoluyla bilgi ve uzmanlık değişimini teşvik etme konusunda gönüllülüklerini de beyan ettiler.  

İmzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde taraflar karşılıklı menfaat sağlayacak projelerin geliştirilmesi için her iki tarafın yetkililerini, iş geliştiricilerini ve yatırımcılarını teşvik edecek. Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğine ilişkin hukuki ve düzenleyici hususlarda know-how, tecrübe ve bilgi paylaşımı yapılacak. Teknik istişareler, kömür madenciliği, iş sağlığı ve güvenliğine dair yönetmeliklerin düzenlenmesi dahil olmak üzere kömür sektörüne ilişkin bilgiler paylaşılacak. Kömür madenlerinin ortak araması ve geliştirilmesi sağlanacakken, temiz kömür teknolojileri alanında da bilgi ve birikim paylaşımı yapılacak. Termik ve Hidrolik santraller ortak olarak inşa edilecek ve işletilecek. Türbinler, jeneratörler ve diğer ilgili güç tesislerinin tasarımı ve imaları teşvik edilecek. Elektrik altyapısının güçlendirilmesi amacıyla ise elektrik sektörüne ilişkin bilgi ve birikim paylaşımı gerçekleştirilecek.

Söz konusu Mutabakat Zaptı 5 yıl süre ile yürürlükte kalacak ve süresinin bitiminden en az 3 ay önce taraflardan biri Mutabakat Zaptı’nı sona erdirme niyetini diğer tarafa diplomatik yollarla yazılı olarak bildirmezse, 5 yıllık süreler için kendiliğinden uzayacak.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler