1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye, Ocak-Şubat için de LNG sipariş edecek

Türkiye, Ocak-Şubat için de LNG sipariş edecek

Enerji Günlüğü - Son haftalarda artan doğalgaz talebini karşılamak üzere Katar'a verilen siparişin dışında iki LNG kargosu daha alan Türkiye, ocak ve...

Türkiye, Ocak-Şubat için de LNG sipariş edecek

Enerji Günlüğü - Son haftalarda artan doğalgaz talebini karşılamak üzere Katar'a verilen siparişin dışında iki LNG kargosu daha alan Türkiye, ocak ve şubat ayları için de alım ihaleleri açacak.

Türkiye, sert geçen kış koşullarında artan doğalgaz talebini karşılamak için alternatif kaynakları kullanıyor. Katar'a verilen siparişlere ek olarak, spot piyasadan iki kargo LNG daha alıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz günlerde Katar'dan beş kargo LNG sipariş edildiğini açıklamıştı.

OCAK-ŞUBAT İÇİN LNG SİPARİŞİ

Yeni sipariş edilen kargolardan biri, Türkiye'ye geçtiğimiz günlerde ulaşan bir gemi. Diğer geminin de yıl sonuna doğru LNG terminaline yanaşması bekleniyor. Bu arada, Türkiye'nin 2014 yılının ilk ayları için de önümüzdeki günlerde LNG ihalesine çıkması bekleniyor.

Geçen hafta havaların soğuk olması doğalgaz talebini günlük 197 milyon metreküp gibi Türkiye tarihinin en yüksek seviyelerine kadar çıkarırken, bazı santrallerde ikincil yakıtlara geçilmişti. Türkiye'de sistem en fazla günlük 200 milyon metreküplük kapasiteyi taşıyabiliyor.

FİYATLAR NORMALE DÖNÜYOR

Bu gelişmelere paralel olarak elektrik fiyatları geçen hafta serbest piyasada bazı zaman dilimlerinde kilowattsaat (kWh) başına 1 TL'nin üzerine çıkmıştı. Ancak havaların yumuşamasıyla birlikte doğalgaz talebi gevşeyince elektrik fiyatları da yavaş yavaş normale dönmeye başladı.

Türkiye, bu yılki doğalgaz tüketiminin 46-47 milyar metreküp, gelecek yıl ise 50-52 milyarmetreküp olacağını tahmin ediyor. Türkiye halen Rusya, İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan da LNG ithal ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler