1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Şahdeniz doğalgazının yüzde 55`ini ithal etti

Türkiye Şahdeniz doğalgazının yüzde 55`ini ithal etti

Enerji Günlüğü - Türkiye, Azeri Şah Deniz sahasında şimdiye dek üretilen doğalgazın yüzde 55'ini ithal etti.Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkan...

Türkiye Şahdeniz doğalgazının yüzde 55`ini ithal etti

Enerji Günlüğü - Türkiye, Azeri Şah Deniz sahasında şimdiye dek üretilen doğalgazın yüzde 55'ini ithal etti.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkan Yardımcısı Hoşbaht Yusifzade, Eylül ayı başına kadar Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz 1 doğalgaz sahasından toplam 64 milyar metreküp doğalgaz üretildiğini ve bunun 35.4 milyar metreküpünün Türkiye'ye aktarıldığını ifade etti.

Yusifzade ayrıca doğalgazın 4.7 milyar metreküpünün Gürcistan'a gönderildiğini ve 24 milyar metreküpünün de ülke içinde tüketildiğini ifade etti.

Yaz aylarında Şah Deniz sahasının birinci aşamasında üretilen doğalgazın günde 18.5 milyon metreküpü Türkiye piyasasına ihraç edildi. 2.5 milyon metreküpü ise Gürcistan'a ihraç edildi.

Yusifzade, sahanın üretime başladığı 3 Temmuz 2007 yılından bu yana 16.3 milyon ron gaz kondesatının da üretildiğini ifade etti.

Şah Deniz sahasının ikinci aşamasında üretilecek doğalgazın ise yılda 16 milyar metreküpünün Türkiye ve Avrupa piyasalarına ihraç edilmesi bekleniyor.

Şah Deniz açık deniz petrol ve doğalgaz sahasında BP yüzde 28.8, AzSD yüzde 10, SGC Upstream yüzde 6.7, Petronas yüzde 15.5, Lukoil yüzde 10, NICO yüzde 10 ve TPAO yüzde 19 hisseye sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler