1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Türkiye’den yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma sözü

Türkiye’den yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma sözü

Enerji Günlüğü – Türkiye, Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde sınırları dahilindeki yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma taahhüdünde bulundu.Hollanda’daki...

Türkiye’den yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma sözü

Enerji Günlüğü – Türkiye, Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde sınırları dahilindeki yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma taahhüdünde bulundu.

Hollanda’daki kritik Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil ettiği Türkiye,tarihi bir deklarasyon imzalayarak topraklarındaki yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma taahhüdünde bulundu.

12 ÜLKE TAAHHÜDDE BULUNDU

Türkiye için tarihi nitelikteki bildiride, “Bugün, Üçüncü Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle toplandığımız Lahey’de, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, Meksika, Güney Kore, Romanya, İsveç, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam liderleri olarak, sınırlarımız dahilinde bulunan yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan (HEU) arınmanın önemine değinmek isteriz.” denildi.

Tarihi anlaşma, Türkiye’nin geçen Ocak’ta Japonya ile imzaladığı nükleer santral anlaşması sonucu nükleer silah yapımında kullanılabilecek yüksek zenginleştirilmiş uranyuma kavuşacağı spekülasyonlarına da son verdi.

JAPONYA, İTALYA VE BELÇİKA URANYUMU ABD’YE DEVREDECEK

Zirve’de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülke sınırları dahilindeki yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan arınma taahhüdünde bulundu. Japonya, İtalya ve Belçika ellerinde bulunan, nükleer silah yapımında kullanılabilecek yüksek zenginleştirilmiş uranyum stoklarını da ABD’ye devretmeyi kabul etti.

Japonya’nın elinde 315 kg’lık nükleer silaha uygun plütonyum ve yüksek zenginleştirilmiş uranyum stoku bulunuyor.Aynı şekilde İtalya’nın elinde 20 kg’lık bu tür malzeme bulunuyor. Belçika’nın devredeceği nükleer silah malzemesinin miktarı ise açıklanmadı.

Önceki ve Sonraki Haberler