1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Üçlü Enerji Toplantısı gerçekleştirildi

Üçlü Enerji Toplantısı gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - AB, Rusya ve Ukrayna, Üçlü Enerji Toplantısı gerçekleştirerek enerji arzı güvenliğini konuştular.Ukrayna’da yaşanan kriz nedeniyle...

Üçlü Enerji Toplantısı gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - AB, Rusya ve Ukrayna, Üçlü Enerji Toplantısı gerçekleştirerek enerji arzı güvenliğini konuştular.

Ukrayna’da yaşanan kriz nedeniyle kritik öneme sahip olan enerji alanındaki sorunlar, Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Ukrayna arasında dün Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen üçlü toplantıda ele alındı.

Toplantıya AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan katıldı.

RUSYA’NIN BÖL YÖNET POLİTİKASI KABUL EDİLEMEZ

Üçlü toplantı öncesinde Polonya Başbakanı Donald Tusk ile bir araya gelen Öttinger, bu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada da Rusya'nın doğalgaz konusunda AB ülkelerine farklı fiyatlar uygulamasını eleştirerek, tek fiyat uygulaması ve Avrupa ortak gaz altyapısının Ukrayna, Gürcistan ve Batı Balkanlar'ı da kapsaması gerektiğini vurguladı. Öttinger, "Böl ve yönet oyunu ya da Moskova tarafından önerilen bu tür bir oyun AB üyeleri tarafından kabul edilemez ve edilmeyecek" dedi.

TARAFLAR İYİ NİYET SERGİLEDİ

Toplantı sonrasında basına konuşan Öttinger, görüşmede tüm tarafların iyi niyet sergilediğinin altını çizerek, gelecekteki miktar ve ücretlerin ele alındığını, gaz arzının kesintisiz sağlanması üzerinde durulduğunu ve bir ajanda oluşturulduğunu söyledi.

İKİ TOPLANTI DAHA YAPMA KARARI

Öttinger, mayıs ayının ortasında ve sonunda olmak üzere iki kez daha üçlü toplantı yapma kararı aldıklarını, bu toplantılarda genel bir anlayış sağlamaya çalışacaklarını belirtti. Toplantılarda yasal ve ekonomik konuların ele alınması ve ilk toplantıda sağlanamayan uzlaşının sağlanmaya çalışılması öngörülüyor.

Öttinger, bu iki toplantıda anlaşmaya varılması durumunda yaz aylarının stoklama amacıyla kullanılacağı, böylelikle kış aylarının sorunsuz geçmesinin sağlanacağını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler