1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ucuz petrol ithalatçı ülkelere yarayacak

Ucuz petrol ithalatçı ülkelere yarayacak

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, ithalatçı ülkelerin petrole 1,5 trilyon dolar az ödeme yapmalarını sağlayacak.IHS Global Insight...

Ucuz petrol ithalatçı ülkelere yarayacak

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, ithalatçı ülkelerin petrole 1,5 trilyon dolar az ödeme yapmalarını sağlayacak.

IHS Global Insight Asya-Pasifik baş ekonomisti Rajiv Biswas'ın yaptığı çalışmaya göre, petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüş 1,5 trilyon dolar büyüklüğünde bir paranın petrol ithalatçısı ülkelerin cebinde kalmasını sağlayacak.

Biswas'a göre petrol fiyatlarındaki düşüşten en kazançlı çıkacak sektör ise Asya-Pasifik bölgesi ulaştırma sektörü.

TÜRKİYE ETKİSİ SINIRLI OLABİLİR

Uzmanlar ucuzlayan petrolün enerji giderlerini azaltarak Türkiye ekonomisinin iki önemli sorunu olan cari açık ve enflasyonu azaltacağını ancak küresel etkiler nedeniyle bu olumlu etkinin sınırlı kalabileceğini öngörüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da geçtiğimiz günlerde ucuz petrol fiyatlarının bir yıl sürmesi halinde Türkiye'nin kazancının 3,2 ila 3,4 milyar dolar civarında olacağını söylemişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de enerji fiyatlarının öngördüklerinin altında gerçekleştiğine işaret ederek, 10 dolarlık petrol fiyatlarındaki düşüşün, cari açığı net bazda 5 milyar dolar azalttığını bildirmişti.

JAPONYA’NIN KAZANCI 7 TRİLYON

Öte yandan Biswas'ın çalışmasına paralel bir açıklama da Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari’den geldi. Amari, petrol fiyatının yarı yarıya düşmüş olmasının Japon ekonomisine 7 trilyon yen civarında katkı yapacağını söyledi.

Amari, petrol fiyatlarında düşüşün Japonya'da tüketici fiyatları üzerinde baskı yaratmakla birlikte ekonomi için pozitif olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Amari, petrol fiyatları ve kurların istikrar kazanmasını arzu ettiklerini de belirtti.

FİYATLAR 45-60 DOLAR BANDINDA DALGALANACAK

Petrol fiyatlarının ise bu yıl 45-60 dolar/varil bandında dalgalanacağı öngörülüyor.

Fitch Ratings'e bağlı Business Monitor Internatinoal analistlerine göre, Brent petrolünde bu yıl ortalama fiyatın 55 dolar/varil olması, bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde petrol fiyatının daha da düşmesi bekleniyor.

Yılın ikinci yarısında ise toparlanma bekleyen analistler, bu yıl fiyatın 45-60 dolar/varil bandında dalgalanacağını öngörüyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler