1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Üniversite adayları enerjiye dikkat!
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Üniversite adayları enerjiye dikkat!

Günümüzde uzmanlaşmanın geldiği nokta, meslek sahipleri açısından çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Biz buna uzmanlık körlüğü diyoruz. Sadece tek bir alana yoğunlaşmak, bütünü gözden kaçırmaya yol açabiliyor. Bu da, en iyisi olacağım diye yola çıktığınız bir mesleği iyi icra etmek bir yana, yaya kalmanıza bile neden olabiliyor.

Diyelim ki enerji santralleri kuran bir firmada çalışıyorsunuz. Belediyelerin ya da merkezi yönetimin bayındırlık hizmetleriyle ilgili en ufak bir bilginiz yoksa, bazı noktalarda yanlışlar yapmanız, dolayısıyla çalıştığınız şirkete zarar vermeniz kaçınılmaz olabilir.

Çünkü kurulacak tesisin projesini çizdiniz ama küçük bir noktayı gözden kaçırdınız. Projeyi kondurmayı düşündüğünüz sahanın tam ortası yol için ayrılmış. Her şey silbaştan!

Basite indirgeyerek anlatmaya çalıştık ama bunun gibi hiç akla gelmedik onlarca ihtimal daha vardır.

Elektrik Mühendisleri Odası, şu günlerde okul seçmek için kafa yoran üniversite adaylarına yönelik bir tercih kılavuzu hazırlamış.

EMO`nun kapsamındaki meslekleri edindirecek yüksek eğitim programlarına yer veriliyor. Hangi bölümden mezun olan ne iş yapar, iş imkanları ne durumda, diplamaların uluslararası geçerliliği var mı gibi sorulara cevaplar veriliyor. Ayrıntılara http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=109530#.VZzeC_ntmkp adresinden ulaşılabiliyor.

Tamam, EMO kendi üzerine düşeni gayet iyi yapmış. Peki EMO`nun kılavuzunun hitap etmediği diğer adaylar ne yapmalı?

Eğer hangi bölümü seçeceğine hala karar verememiş bir üniversite adayı iseniz ya da çevrenizde bu durumda kişiler varsa bize kulak verin.

Türkiye`nin en dinamik sektörü enerji. O yüzden en yüksek istihdam potansiyeli de burada.

Ve enerji sektöründe iş bulabilmek için ille de elektrik, maden, enerji, makine, jeoloji, jeofizik, harita mühendisliği okumanız gerekmiyor.

Enerji sektörünün uzman hukukçulara da ihtiyacı var ve olacak. Avukat olacaksanız enerji hukuku alanında uzmanlaşın.

Proje finansmanı ve proje sigortalama konusunda uzman bankacılara ve sigortacılara ihtiyaç duyulacak, ekonomi okuyacaksanız bir gözünüz hep enerjide olsun.

Borsacı olma hedefiyle okul tercih edecekseniz, enerji borsası faaliyete geçti. Burada da enerji sektörünü bilen tanıyan dealer’lara, broker’lere, danışmanlara ihtiyaç olacak.

Pazarlamacılık tam bana göre bir meslek diyorsanız, elektrik ticareti şirketleri sizin için tam biçilmiş kaftan.

Bizim mesleği mi seçmek istiyorsunuz? Büyük isabet! Zaten iyi yetişmiş enerji gazetecilerine de ihtiyaç var. Aklınızda bulunsun.

İklim değişikliğine, çevre sorunlarına çok duyarlısınız... Kentleşme ve çevre sorunlarının çözümüne katkı için çevre mühendisliği ya da peyzaj mimarlığı vs. bölümlerle ilgileniyorsunuz. Olsun, mesleğinizi yaparken en çok muhatap olacağınız sektörler arasında enerji iş kollarını göreceksiniz. O yüzden şimdiden bu sektörü tanıyınız.

Hedefiniz mimar ya da inşaat mühendisi olmak mı? Günümüzde çevre dostu, enerji cimrisi yapılar tasarlayıp inşa etmek çok önemli. O nedenle, enerji ve tasarruf kelimeleri en çok dikkat etmeniz gereken parametreler arasında yer alacaktır. Yani bu durumda da mesleğinizi yaparken enerjiden uzak kalamazsınız. Kaçmaya çalışsanız da o sizi bir şekilde gelip bulur...

Ve aklınıza hangi meslek gelirse gelsin, büyük olasılıkla ucu bir şekilde enerjiye dokunacaktır. Yani hem okul seçerken hem okula devam ederken hem de bitirip de iş ararken tüm bunları göz önünde bulundurun.

Enerji bu, ihmale gelmez.

Tüm üniversite adaylarına başarılar!

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Yazılar