1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Ürdün Akabe’de yılda 13GWh’lik güneş yatırımı

Ürdün Akabe’de yılda 13GWh’lik güneş yatırımı

Yellow Door Energy şirketi, Ürdün’ün Akabe şehrindeki Özel Ekonomi Bölgesi ile yatırım sözleşmesi yaptı. 

Ürdün Akabe’de yılda 13GWh’lik güneş yatırımı

Enerji Günlüğü - Yellow Door Energy şirketi, Ürdün’ün Akabe şehrindeki Özel Ekonomi Bölgesi ile yatırım sözleşmesi yaptı. 

Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri benzeri bir oluşum olan Akabe Özel Ekonomi Bölgesi Yönetimi (Aqaba Special Economic Zone Authority/ASEZA), yap-işlet-devret modeliyle 6,1MW kurulu güce sahip olacak bir güneş enerjisi santrali (GES) için Yellow Door Energy ile sözleşme imzaladı. 

Ürdün’ün denize açılan tek kapısı olan Akabe kenti, ülkenin tek limanını barındırması açısından stratejik bir öneme sahip. İsrail’in Elyat kentiyle de komşu olan Akabe’de Ürdün Krallığı’nın önemli sanayi tesisleri bulunuyor. 

Ortadoğu’nun önde gelen güneş enerjisi teknolojileri şirketi Yellow Door Energy’nin, ASEZA ile imzaladığı sözleşmeyle 13GWh düzeyinde temiz enerji üretilecek. Bu miktar ASEZA’nın yıllık ihtiyacının %40’ına tekabül ediyor. Sözleşme Akabe’de yıllık 9.500 ton karbon emisyonunu da önlemiş olacak. ASEZA’nın enerji maliyetlerinin de %70 oranında azalması bekleniyor. 

İnşası planlanan tesis 15.000 adet fotovoltaik modülden oluşacak ve 2020 yılının yaz aylarına üretime başlayabilecek. 

Ürdün, Ortadoğu’da yenilenebilir enerji konusunda öncü ülkelerden biri. 2020 itibarıyla ülkede üretilen enerjinin beşte biri yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler