1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Varan 2: İşte Lisanssız Elektrik Uygulama Tebliği

Varan 2: İşte Lisanssız Elektrik Uygulama Tebliği

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretenlerin şebekeye verdiği ya da vereceği üretim fazlası elektrik, günlük bazda ve üç zamanlı tarifeye...

Varan 2: İşte Lisanssız Elektrik Uygulama Tebliği

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretenlerin şebekeye verdiği ya da vereceği üretim fazlası elektrik, günlük bazda ve üç zamanlı tarifeye göre hesaplanacak. Hafta başında Yönetmelik'i yayınlayan Enerji Günlüğü, bu kez Uygulama Tebliği'ni yayınlıyor. 

Enerji Günlüğü'nün, bu haftanın başında, elektrik sektörünün büyük bir merakla ve bir an önce yayınlanmasını beklediği Elektrik Piyasası Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'i yayınlaması sektörde büyük yankı buldu.

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasının gecikmesine yönelik tepkiler de devam ediyor. Gelen tepkiler arasında, bu yönetmeliğin tek başına bütün sorulara cevap veremeyeceği de vardı. Enerji Günlüğü'ne, Yönetmeliğin getirdiği yeni düzenin tam olarak anlaşılabilmesi için Uygulama Tebliği'nin de görülmesi gerektiği yönünde mesajlar da ulaştı.

ERİŞİMDE ADALET VE GAZETECİLİK SORUMLULUĞU

Bu arada, yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmadan dağıtılmasını doğru bulmayanlar da vardı. Bu mesajları ulaştıran okuyucularımızdan birinin mesajı ilginçti: Bu metin sadece sizin elinizde yok, başkalarında da var.

Enerji Günlüğü, işte tam da bu okuyucunun ifadesi yüzünden bu Yönetmelik metnini yayınlamayı gazetecilik sorumluluğunun gereği olarak değerlendiriyor. Yayınlamadan önce de bu yönetmeliğin başkalarının elinde de bulunduğunun farkındaydık.

Yayınlama sorumluluğunun gerekçesi de şudur. Şayet Resmi Gazete'de yayınlanmadan önce birilerinin elinde bu metin var ise sektörün büyük bir merakla beklediği bu metne erişimde bir adalete ihtiyaç vardı.

UYGULAMA TEBLİĞİ DE ENERJİ GÜNLÜĞÜ'NDE

Enerji Günlüğü, bu yaklaşımını benimseyen pek çok sektör paydaşının varlığından da bu vesileyle haberdar oldu. Bu kez, Uygulama Tebliği, Enerji Günlüğü'ne ulaştı.

Bilgi kaynaklarına güvenen Enerji Günlüğü, Yönetmelik'den sonra şimdi de Uygulama Tebliği'ni yayınlıyor.

Tebliğ'deki düzenlemeye göre, lisanssız elektrik üretenlerin şebekeye verdiği ya da vereceği üretim fazlası elektrik, günlük bazda ve üç zamanlı tarifeye göre hesaplanacak.

Tebliğ'e göre, görevli tedarik şirketi, lisanssız üretim tesisinde üretilecek ihtiyaç fazlası enerji miktarını, üretim tesisinin işletmeye girdiği tarihten itibaren on yıl süreyle satın almakla yükümlü kılınıyor.

Mehmet KARA

İŞTE O TEBLİĞ: 


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:


ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ


BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar, Muafiyetler

Amaç ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Tebliğ ile Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamındaki düzenlemelerin açıklanması ve uygulanmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Hukuki dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Tebliğ, Yönetmeliğin 31 inci maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3 - (1) Bu Tebliğde geçen terim ve tanımlar Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde geçen anlam ve kapsama sahiptir. Bu Tebliğde geçen;

a) Alternatif akım (AC): Genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektrik akımını,

b) Anma gerilimi: AG tek faz sistemler için etkin şiddeti 230V, AG üç fazlı sistemler için 400 V; YG sistemler için ise bağlantı noktasında tanımlanan gerilimin nominal değerini,

c) Doğru akım / Sürekli akım (DC): Bir elektrik devresinde elektrik yüklerinin veya akımın belli bir yönde akan, yönü ve şiddeti değişmeyen akımı, (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)

ç) Düşük veya aşırı ikazlı çalışma: Sistem gerilimini düzenlemek amacıyla senkron kompansatörlerin ve/veya jeneratörlerin ikaz akımlarının azaltılması veya arttırılmasını,

d) İl Özel İdaresi: Üretim tesisinin kurulacağı yerin il özel idaresi veya il özel idaresi bulunmayan yerlerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığını,

e) İlgili standart: Üretim tesisinde kullanılacak teçhizat, bağlantı sistemi ve performans kriterlerine ilişkin olan, öncelik sırasına göre Türk Standartları/CENELEC/IEC/EN ve diğer uluslararası standartları,

f) İlgili şebeke işletmecisi: İlgisine göre TEİAŞ’ı, dağıtım şirketini veya OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiyi,

g) İrtibat merkezi: Kullanıcıların bağlantı başvuruları ya da anlaşmaları kapsamında; iletim sistemine bağlanacaklar için bağlandıkları noktanın irtibatlı olduğu TEİAŞ trafo merkezini, dağıtım sistemine YG’den bağlanacaklar için dağıtım sistemine bağlandıkları hattın ya da dağıtım merkezinin irtibatlı olduğu (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) TEİAŞ trafo merkezini, AG’den bağlanacaklar için bağlandıkları dağıtım transformatörünü,

ğ) Paralel işletim: Şebeke bağlantılı üretecin şebekeye ya da mevki yüklerine, şebeke ile birlikte elektrik vermesini sağlayan işletim durumunu,

h) Şebeke: İlgisine göre iletim, dağıtım veya OSB dağıtım şebekesini,

ı) Tebliğ: Bu Tebliği,

i) Teknik etkileşim izni: Teknik Etkileşim Analizinin neticesine göre,ilgili kurumlar tarafından olumlu veya şartlı olarak Bakanlık aracılığıyla ilgili kişilere verilen izni,

j) Yönetmelik: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği,

ifade eder.

(2) Bu Tebliğde geçen diğer ifade ve kısaltmalar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

Muafiyetler

MADDE 4 - (1) Önlisans ve lisans (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) alma ile şirket kurma yükümlülüğünden muaf olarak kurulabilecek üretim tesisleri şunlardır:

a) İmdat grupları,

b) İletim ya da dağıtım sistemiyle bağlantı tesis etmeden, izole çalışan üretim tesisleri,

c) Kurulu gücü bir megavat veya Kanunun 14 üncü maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenmiş kurulu güç üst sınırına kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri,

ç) Ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri,

d) Bakanlıkça belirlenecek verimlilik değerini sağlayan kategorideki kojenerasyon tesisleri,

e) Mikrokojenerasyon tesisleri, (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)

f) Belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan üretim tesisleri,

g) Sermayesinin yarısından fazlası doğrudan veya dolaylı olarak belediyeye ait olan tüzel kişilerce, belediyeler tarafından işletilen su isale hatları ile (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)atık su isale hatları üzerinde teknik imkanın olması ve DSİ tarafından uygun bulunması halinde kurulan üretim tesisleri. Bu bent kapsamında kurulacak üretim tesisleri için bu fıkra kapsamındaki şirket kurma yükümlülüğüne ilişkin muafiyet uygulanmaz.

İKİNCİ BÖLÜM

Bağlantı ve Sistem Kullanımına İlişkin Hükümler


Bağlantı esasları

MADDE 5 - (1) Bu Tebliğ kapsamındaki bir üretim tesisinin Şebekeye bağlantısıyla ilgili olarak Yönetmelikte yer alan bağlantı esasları uygulanır.

(2) Kurulu gücü 5 kWe’a eşit veya daha düşük olan üretim tesisi şebekeye AG seviyesinden tek fazlı olarak bağlanabilir. Kurulu gücü 5 kWe’ın üzerindeki üretim tesisleri ise şebekeye ancak üç fazlı olarak bağlanır.

Bağlantıya ilişkin genel hükümler

MADDE 6 - 1) Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında kurulacak üretim tesisleri Şebekeye, teknik özellikleri ve bağlantı noktası itibarıyla Şebekenin mevcut kapasitesi dikkate alınarak YG veya AG seviyesinden bağlanabilir. Bağlantı başvurusu talebi, Yönetmelik ve bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde reddedilebilir. Başvurunun reddedilmesi halinde (Ç OK ÖZ EL - E N E RJ İ G ÜN L Ü Ğ Ü - Ç O K ÖZEL) ret gerekçeleri başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.

(2) Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında gerçek veya tüzel kişiler tarafından inşa edilip işletilecek üretim tesisleri Yönetmelik ve bu Tebliğ ile İlgili Mevzuat ve İlgili Teknik Mevzuatta yer alan esas ve usuller dikkate alınarak projelendirilir, kurulur ve işletilir.

(3) Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında kurulacak olan üretim tesisinin ikinci fıkraya uygun olarak projelendirilmesi, kurulması ve işletilmesi ilgili kişinin sorumluluğundadır.

(4) Şebekeye bağlı bir üretim tesisi İlgili Şebeke İşletmecisi tarafından test ve kontrol, Şebekede tadilat, bakım-onarım veya genişletme işleri gerektiği durumlarda; can ve mal emniyetinin sağlanması, kaza, sistem arızası, (E NE R J İ G Ü N L Ü ĞÜ - ÇOK ÖZEL) sistem güvenliği ya da işletme koşulları bakımından aciliyet arz eden durumlar ile ya da mücbir sebep hallerinde ya da benzeri zaruri hallerde Şebekeden ayrılır. Söz konusu zaruri haller ortadan kalktıktan sonra ilgili üretim tesisinin en geç bir gün içinde Şebekeye yeniden bağlantısı sağlanır. Bu durumlarda üretici tarafından zararların tazmini de dâhil olmak üzere mali hak talebinde bulunulamaz.

(5) Can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla Şebekenin, enerji kesintisi ve diğer durumlar sebebiyle normal çalışma sınırlarının dışında olması halinde 15 inci maddede yer alan Tablo-1 ve Tablo-2’de belirtilen süreler içinde üretim tesisi Şebekeden otomatik olarak ayrılmalıdır.

(6) Şebekeye bağlı veya bağlanacak her bir üretim tesisinde üretilecek elektriğin; harmonik, gerilim dalgalanması ve fliker şiddeti karakteristikleri faz başına akımı 16 A ve daha küçük tesisler için Ek-1’de belirtilen değerlere, diğer (ÇOK ÖZEL - ENERJİ GÜNLÜĞÜ - ÖZEL HABER) tesisler için tesisin gücü, tipi ve bağlantı seviyesine bağlı olarak TS EN 61000 serisinden İlgili Standartlara uygun olması gerekir. Üretim tesisi tarafından Şebekeye enjekte edilen doğru akım değeri Ek-1’de belirtilen sınır değeri aşmamalıdır.

(7) Üretim tesisinin ünite veya ünitelerinin bağlandığı Şebekeye senkronize olması için gerekli şartlar 17 nci maddeye uygun olarak belirlenir ve bu şartlara bağlantı anlaşmasında yer verilir.

(8) Üretim tesisi bağlantı anlaşmasında yer alan anlaşma gücünden daha büyük güçte çalıştırılamaz.

(9) Geçici veya gezici abone grubunda yer alan tüketim tesisleri için gerçek veya tüzel kişilerce Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında üretim tesisi kurulamaz.

(10) Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında tesis edilecek elektrik üretim tesisi ve bağlantı ekipmanında kullanılan malzemeler; İlgili Standartlara göre imal edilmiş, garanti kapsamında ve son beş yıl içerisinde üretilmiş olmalıdır.

(11) Yönetmeliğin 21 inci maddesinde düzenlenen teşvik uygulamasından yararlanılabilmesi, ilgili kişinin üretim tesisinde kullanılan makine ve/veya elektro-mekanik aksam için İlgili Teknik Mevzuat hükümlerine göre belirlenecek destek fiyatına ilişkin belgeyi, ilgili görevli tedarik şirketine sunması kaydıyla mümkündür. (E N E RJ İ G ÜN L Ü Ğ Ü - ÇO K ÖZEL)İlgili gerçek veya tüzel kişi bu teşvikten; belgeyi geçici kabul tarihinden önce sunması halinde geçici kabul tarihinden, belgeyi faaliyet gösterirken sunması halinde ise belgeyi sunduğu takvim ayını takip eden bir sonraki ay itibariyle yararlanmaya başlar.

(12) Üretim tesisinin kısa devre akımına katkısı ile birlikte oluşabilecek kısa devre akımı, Şebeke teçhizatının kısa devre akımına dayanma değerinden ve Şebeke için belirlenen limitlerden fazla olamaz.

(13) Geçici kabul süreci ve işlemleri ile ilgili olarak;

a) Geçici kabul öncesi test çalışmaları sırasında teçhizatta meydana gelebilecek hasarlardan ve enerjilenecek tesislerde can ve mal emniyetinden tesis sahibi sorumludur.

b) Geçici kabul öncesi, geçici kabul işlemleri sürecinde ve test işlemleri süresince Şebekeye verilen elektrik enerjisi için hiç bir şekilde bedel talep edilmez. (E N E RJ İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)

c) Yapılacak testler ve süreleri, üretim tesisi sahibince İlgili Şebeke İşletmecisine bildirilir.

(14) Lisanssız üretim tesisinin mülkiyet sınırına; piyasada bağlantı ve sistem kullanımına ilişkin ilgili mevzuat hükümlerine göre tüketiciler için belirtilen sınırları içerir şekilde bağlantı anlaşmasının özel hükümler bölümünde yer verilir.

(15) TEİAŞ; bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında kurulacak kurulu gücü 1000 kWe’a kadar olan kojenerasyon tesisleri, 1000 kWe’a kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri ve mikro kojenerasyon tesisleri için, Yönetmelikte belirlenen 2 MW bağlantı kapasitesi hariç, üretim tesislerinin bağlanacağı TEİAŞ’a ait her bir trafo merkezi için toplam bağlanabilir (ÖZ EL HABER - EN ERJİ GÜN LÜĞÜ) üretim tesisi gücünü belirleyerek ilgili dağıtım şirketi veya OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye bildirir. Kurulu gücü 1000 kWe’tan büyük olan kojenerasyon tesisleri ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (ç), (f) ve (g) bentleri kapsamında kurulacak üretim tesisleri için nihai karar, arıza akım limiti konusunda TEİAŞ’tan alınacak görüş sonucunda başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. TEİAŞ ilgili talebe ilişkin görüşünü, talebin kendisine geliş tarihinden itibaren bir ay içinde sonuçlandırır.

(16) Kurulacak üretim tesislerinin sisteme bağlantısı için bir defaya mahsus bağlantı bedeli, bağlantı anlaşmasının yapılması esnasında tahsil edilir ve iade edilmez. Aynı yerde olan veya aynı yerde olmayan tüketim tesisi için bağlantı bedeli ödenmiş olması, üretim tesisi için bu bedelin alınmasına engel teşkil etmez.

(17) Bağlantı anlaşması, üretim tesisinin bağlantı noktasında yapılan değişiklikler sonucunda, bu Tebliğde hüküm bulunmaması halinde bağlantı ve sistem kullanımına ilişkin ilgili mevzuat hükümlerine göre tadil edilir.

(18) Yönetmelik kapsamında faaliyet gösterecek üretim tesisi ve varsa bağlantı projeleri Bakanlık veya Bakanlığın yetki verdiği tüzel kişiler tarafından onaylanır.

Bağlantı başvurularının yapılması ve değerlendirilmesi

MADDE 7 - (1) Yönetmelik kapsamında hidrolik kaynağa dayalı olarak elektrik üretimi yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, (E N ER J İ G Ü NL Ü Ğ Ü-ÇOK ÖZEL) başvurularını üretim tesisini kuracakları ilin İl Özel İdaresine yaparlar. Başvuruda aşağıda belirtilen belgeler istenir;

a) Yönetmelik Ek-2’de yer alan Başvuru Formu,

b) Yönetmelik Ek-1’de yer alan Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu,

c) Üretim tesisinin kurulacağı yere ait tapu belgesinin aslı veya noter onaylı sureti ya da kiralama belgesi,

1) Tapu belgesinin aslının fotokopisiyle birlikte ilgili İl Özel İdaresi yetkilisine ibrazı halinde idare yetkilisi aslı ile fotokopisi arasında karşılaştırma yaparak fotokopi nüshayı kabul edebilir. Bu durumda fotokopi nüshanın, idare yetkilisince “Aslı İdarece Görülmüştür” kaydını düşerek, adını soyadını açıkça yazması ve imzalaması gerekir. (E N E R J İG Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)

2) Üretim tesisinin kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulmak istenmesi halinde, bu arazinin ilgili mevzuatına göre kullanım hakkının edinildiğine dair belgenin sunulması gerekir.

3) Köy halkının içme suyu şebekesi üzerinde kurulacak üretim tesisleri, ancak ilgili köy muhtarlığı veya içme suyu birliği tarafından kurulabilir veya kurdurulabilir. Tarımsal sulama şebekesi üzerine kurulacak üretim tesisleri, ancak ilgili tarımsal sulama birliği veya kooperatifi tarafından kurulabilir veya kurdurulabilir.

4) Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerine tahsis edilen su kaynakları üzerinde kurulacak üretim tesisleri için ilgili başvuru sahibi kişi tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşü başvuru ekinde sunulur.

5) Kira sözleşmesinin yazılı şekilde yapılmış olması, tarafların imza sirkülerinin sözleşme ekinde bulunması gerekir. İmza sirkülerinin aslının ibraz edilmesi kaydıyla kira sözleşmesinin bir kopyası alınarak aslı başvuru sahibine iade edilir.

6) Kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulacak üretim tesisi için arazinin ilgili mevzuatına göre kullanım hakkının edinildiğine dair belge edinilememişse ve söz konusu arazi yukarıdaki hükümlere uygun biçimde bir başkasına da tahsis edilmemişse, tesis sahasını/mahallini tahsise yetkili Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü veya İl Özel İdaresi gibi (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) ilgili kurumdan alınacak, arazinin bir başkasına tahsis edilmediğini ve tahsis için ilgilisince başvuru yapıldığını bildirir resmi yazı, başvuru aşamasında yeterli kabul edilir.

ç) Kurulacak tesisin teknik özelliklerini de gösteren Tek Hat Şeması,

d) Başvuru ücretinin İlgili Şebeke İşletmecisinin hesabına yatırıldığına dair makbuz veya dekont,

e) DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 26/06/2003 tarihli ve 25150 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirlenecek belgeler.

(2) Yönetmelik kapsamında hidrolik kaynaklara dayalı tesisler dışındaki tesislerde elektrik enerjisi (E N E R J İ G Ü NL Ü Ğ Ü - ÇO K Ö ZEL) üretimi yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler başvurularını, üretim tesisini kuracakları bölgedeki İlgili Şebeke İşletmecisine yaparlar. Başvuruda aşağıda belirtilen belgeler istenir;

a) Yönetmelik Ek-1’de yer alan Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu,

b) Üretim tesisinin kurulacağı yere ait tapu belgesinin aslı veya noter onaylı sureti ya da kiralama belgesi,

1) Tapu belgesinin aslının fotokopisiyle birlikte İlgili Şebeke İşletmecisi yetkilisine ibrazı halinde yetkili kişi aslı ile fotokopisi arasında karşılaştırma yaparak fotokopi nüshayı kabul edebilir. Bu durumda fotokopi nüshaya, yetkili kişi tarafından “Aslı Şirketçe Görülmüştür” kaydı düşülerek, adının soyadının açıkça yazılması ve imzalanması gerekir.

2) Üretim tesisinin kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulmak istenmesi halinde bu arazinin ilgili mevzuatına göre kullanım hakkının edinildiğine dair belgenin sunulması gerekir.

3) Kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulacak üretim tesisinin jeotermal enerji kaynağına dayalı olması halinde ilgili (EN ER Jİ GÜ N L Ü Ğ Ü - ÇOKÖZEL) mevzuatına göre arama ruhsatının sunulması gerekir.

4) Kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulacak üretim tesisinin rüzgâr ve/veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi olması halinde tesis mahallinin/sahasının ilgili mevzuatına göre tahsis edilmiş olması şarttır.

5) Kira sözleşmesinin yazılı şekilde yapılmış olması halinde kira sözleşmesi ekinde tarafların imza sirkülerinin bulunması gerekir. İmza sirkülerinin aslının ibraz edilmesi kaydıyla kira sözleşmesinin bir kopyası alınarak aslı başvuru sahibine iade edilir.

c) Kurulacak tesisin teknik özelliklerini de gösteren Tek Hat Şeması,

ç) Kojenerasyon tesisleri için tesis toplam verimliliğine ilişkin belge,

d) Başvuru ücretinin İlgili Şebeke İşletmecisinin hesabına yatırdığına dair makbuz veya dekont,

e) Çatı uygulaması haricindeki güneş enerjisine dayalı başvurular için; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri, sulu tarım arazileri, çevre arazilerde tarımsal kullanım bütünlüğünü bozan alanları kapsamadığına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veya söz konusu Bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerinden alınacak belgenin aslı veya noter onaylı sureti.

(3) Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım hakkının elde edilmesiyle ilgili olarak;

a) Rüzgâr ve güneş enerjisi ile biyokütle ve biyokütleden elde edilen gaza (çöp gazı dâhil) dayalı olarak kurulacak üretim tesisleri (E N E R J İ GÜ N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) için herhangi bir belge istenmez.

b) Jeotermal enerji kaynağına dayalı olarak kurulacak üretim tesisleri için işletilmekte olan jeotermal kaynaklarda 03/06/2007 tarihli ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa ve uygulanmasına ilişkin ikincil mevzuata göre edinilmiş işletme ruhsatı, henüz işletilme aşamasında olmayan jeotermal kaynaklar için arama ruhsatı kabul edilir.

c) Kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulacak üretim tesisinin hidrolik kaynağa dayalı üretim tesisi olması halinde bu aşamada ilgili kuruma yapılmış başvurunun belgelendirilmesi yeterlidir. Bu çerçevede başvurular Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresine veya ilgili kuruluşlara yapılır.

(4) Bağlantı başvurularında, ihtiyacı karşılanmak üzere üretim tesisi ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin abone numarasına yer verilir. Mevcut bir tüketim tesisinin bulunmaması halinde kurulması planlanan tüketim tesisine ilişkin 03/05/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa göre verilen inşaat ruhsatı ve/veya inşaat ruhsatı yerine geçen belgenin ya da inşaat ruhsatının alınmasına gerek olmadığına ilişkin belgenin sunulması zorunludur.

(5) Bağlantı başvurularında, kurulması planlanan üretim tesisine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında alınması öngörülen belgenin sunulması zorunludur.

(6) Güneş enerjisine dayalı başvurular ile ilgili olarak, Yönetmelik ve bu Tebliğ kapsamında üretim tesisi kurulmasına ilişkin başvurularda, kurulması talep edilen üretim tesisi için öngörülen tesis sahasının kurulu güce göre yeterliliğinin, genel kabul görmüş teknik kriterlerden belirgin şekilde farklı olması halinde İlgili Şebeke İşletmecisi, başvuru sahibinden tesis sahasının yeterliliğinin belgelenmesini talep edebilir.

Başvuruların derlenmesi ve ilanı

MADDE 8 - (1) İl Özel İdaresi, her takvim ayı içinde kendisine yapılan başvuruları derleyerek, kurulacak bir komisyon eliyle incelemeye alır. Komisyon, en az üç üyeden oluşur ve oy çokluğuyla karar alır. (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)

(2) İnceleme sonucunda eksik ve/veya yanlış evrakı olan başvurular reddedilir. Komisyon gerekçeli değerlendirmesini imzaya yetkili idari makama sunar. Kabul edilen ve edilmeyen başvurulara ilişkin inceleme sonuç listesi imzaya yetkili idari makam tarafından takip eden ayın beşinci günü İl Özel İdaresi ilan panosunda ve varsa internet sayfasında ilan edilir ve başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. Başvurunun reddedilmesi halinde, on iş günü içerisinde sunulmuş olan belgeler başvuru sahibine iade edilir ve ret gerekçeleri yazılı olarak bildirilir.

(3) İl Özel İdaresi, her ayın beşinci günü başvurusu kabul edilen başvuruları ilan ettiği liste ekinde DSİ’nin yetkili bölge müdürlüklerine gönderir. Başvuruların hangi bölge müdürlüğüne gönderileceği bölge müdürlüğünün görev bölgesi sınırlarına göre belirlenir.

(4) İlgili Şebeke İşletmecisi, her takvim ayı içinde kendisine yapılan başvuruları derleyerek, kurulacak bir komisyon eliyle incelemeye alır. Komisyon, en az üç üyeden oluşur ve oy çokluğuyla karar alır. İnceleme sonucunda, eksik ve/veya yanlış evrak tespiti yapılan başvuru sahiplerine, (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) değerlendirme sonuçlarını takip eden üç iş günü içerisinde bildirimde bulunularak eksikliklerin on iş günü içerisinde tamamlanması istenir. Eksik belgelerin bu süre içerisinde de tamamlanmaması halinde başvuru reddedilerek sunulan belgeler başvuru sahibine iade edilir ve ilgili İl Özel İdaresine konu hakkında bilgi verilir. Komisyon gerekçeli değerlendirmesini imzaya yetkili makama sunar. Başvurusu kabul edilen ve edilmeyen başvurulara ilişkin inceleme sonuç listesi imzaya yetkili makam tarafından takip eden ayın beşinci günü İlgili Şebeke İşletmecisinin internet sayfasında ilan edilir. Başvurunun reddedilmesi halinde, on iş günü içerisinde sunulmuş olan belgeler başvuru sahibine iade edilir ve ret gerekçeleri yazılı olarak bildirilir.

Su kullanım hakkı başvurularının değerlendirilmesi

MADDE 9 - (1) DSİ bölge müdürlükleri 8 inci maddenin üçüncü fıkrası kapsamında kendilerine gönderilen başvuru dosyalarını Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirlenecek belgelerin tam ve eksiksiz olması bakımından incelemeye alır. (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) Söz konusu belgelerin eksik olduğunun tespit edilmesi halinde başvuru değerlendirilmeye alınmayarak ilgili İl Özel İdaresine gönderilir.

(2) İnceleme sonucunda evrakları tam ve eksiksiz olduğu tespit edilenler Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirlenen esas ve usuller dâhilinde su rejimine uygunluk değerlendirmesine alınır.

(3) Su rejimine uygunluk değerlendirmesi sonucunda kabul veya ret kararı verilir. Bu kapsamda kabul kararı verilmesi halinde söz konusu karar belirli şartlara bağlanabilir.

(4) Su rejimine uygunluk değerlendirmesi her takvim ayı için takip eden ayın yirminci günü sonuçlandırılarak DSİ bölge müdürlüğünün hizmet binası ilan panosuna asılır ve varsa bölge müdürlüğü internet sayfasında ilan edilir ve aynı gün yazılı olarak ilgili İl Özel İdaresine bildirilir. Söz konusu bildirimde, başvurusu kabul edilenler ve edilmeyenler liste halinde gerekçeleriyle birlikte yer alır.

(5) İl Özel İdaresi, hidrolik kaynaklara dayalı üretim tesisleri için su rejimi uygunluk başvurusu kabul edildiği kendisine bildirilen başvuruları (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL) aynı gün ilan panosunda ve varsa internet sayfasında ilan eder, kabul edildiği bildirilen başvuruları, takip eden ayın ilk beş günü içerisinde İlgili Şebeke İşletmecisine gönderir.

Bağlantı başvurularının değerlendirilmesi

MADDE 10 - (1) İlgili Şebeke İşletmecisi, 8 inci madde çerçevesinde kendisi tarafından kabul edilen başvurular ile bölgesindeki İl Özel İdarelerinden, kendisine yönlendirilen ve başvuruya ilişkin belgeleri eksiksiz olan başvuruları bir araya getirerek teknik değerlendirmeye alır.

(2) Başvurular ortak irtibat merkezlerine göre sınıflandırılır. Alternatif olarak, başka bir TEİAŞ trafo merkezi ile dağıtım fiderine açık ring Şebekede, Şebekenin normal çalışma koşullarına göre bağlı olduğu dağıtım fideri esas alınır. (E N E R J İ G Ü N L Ü Ğ Ü - ÇOK ÖZEL)

(3) Her bir başvuru bağlantı ve sistem kullanımı açısından diğerlerinden bağımsız olarak değerlendirilir. Değerlendirmede başvurunun Yönetmelik, bu Tebliğ ve İlgili Teknik Mevzuat ile İlgili Mevzuata uygunluğu esas alınarak teknik değerlendirme tamamlanır.

4) Bağlantı başvurusu sonuçları İlgili Şebeke İşletmecisinin internet sayfasında ilan edilir ve başvurunun reddedilmesi halinde, on iş günü içerisinde sunulmuş olan belgeler başvuru sahibine iade edilir ve ret gerekçeleri yazılı olarak bildirilir.

(5) Teknik değerlendirme sonuçlarına göre Şebekeye bağlanması muhtemel başvurular öncelik değerlendirmesine alınır. Öncelik değerlendirmesinde bağlantı noktası itibariyle irtibat merkezi kısıtları esas alınır. Öncelik değerlendirmesi Yönetmeliğin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümlerine göre yapılır.

(6) Beşinci fıkra hükümlerine göre yapılacak öncelik değerlendirmesi sonucunda irtibat merkezindeki bağlantı kısıtları dikkate alınarak başvurular sonuçlandırılır.

(7) İrtibat merkezi itibariyle bağlantı kıs

Önceki ve Sonraki Haberler