1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Vatandaş uzun elektrik kesintileri için tazminat alacak

Vatandaş uzun elektrik kesintileri için tazminat alacak

Elektrik dağıtım şirketleri bildirimli veya bildirimsiz 12 saati aşan elektrik kesintileri için kullanıcıya uzun süreli kesinti tazminatı ödeyecek.

Vatandaş uzun elektrik kesintileri için tazminat alacak

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketleri bildirimli veya bildirimsiz 12 saati aşan elektrik kesintileri için kullanıcıya uzun süreli kesinti tazminatı ödeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu,  Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak duyurdu. 

Buna göre, elektrik dağıtım şirketleri tarafından yıllık tazminat uygulamasına ilave olarak, bildirimli veya bildirimsiz 12 saati aşan kesintiler için; kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından uzun süreli kesinti tazminatı ödenecek. 

Bu kapsamdaki tazminat ödemeleri, ticari kalite tazminatları dahilinde yapılacak. Dağıtım şirketleri tarafından ödenecek uzun süreli kesinti tazminatlarının aylık toplamının üst limiti ilgili yılın gelir tavanı tutarının yüzde biri kadar olacak. Aylık olarak hesaplanan tutarın bu limiti geçmesi halinde, her bir kullanıcıya ödenecek tazminatlar oransal olarak azaltılarak bu limite eşitlenecek.

TEDARİK SÜREKLİLİĞİ KALİTE GÖSTERGELER AYLIK OLARAK AÇIKLANACAK

Tedarik sürekliliği göstergeleri, aylık olarak ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, yıllık olarak her yılın 31 Mart tarihine kadar dağıtım şirketi tarafından hem görev alanına giren iller hem de dağıtım bölgesi bazında Tablo 5 formatında tablo açıklamalarına uygun şekilde düzenlenerek Kuruma bildirilecek. Dağıtım şirketi yıllık bildirimle birlikte Tablo 5’in oluşturulmasında esas alınan Tablo 1’deki bilgilerin ve diğer verilerin kaydedilmesinde kullanılan yöntem ya da yöntemleri de Kuruma bildirecek. 

Dağıtım şirketi, kesintilere ilişkin bilgileri bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 1 formatında, artık yıllık olarak değil aylık olarak ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma bildirecek.

Bu kapsamda 2016 yılı Ocak-Mayıs aylarına ilişkin bildirimler 30/06/2016 tarihine kadar yapılacak.

KESİNTİ TAZMİNAT HESAPLAMA FORMÜLLERİ DEĞİŞTİ

Elektrik dağıtım şirketleri bildirimsiz kesintilerde kullanıcının başvurusuna gerek duyulmaksızın tazminat ödeyeceği durumlarda ödemeyi dağıtım sistem kullanım bedellerinden değil dağıtım bedellerinden mahsup ederek ödeyecek. 

Toplam kesinti süresine (TKSÜRE) göre ödenecek tazminat miktarının hesaplanması formülü de değiştirildi. Bununla bağlantılık olarak, belirlenen eşik değerler, bu maddede düzenlenen SBSÜRE ve SBSAYI sabit bedelleri, K katsayısı ve kullanıcılara ödenecek toplam tazminat üst limiti Kurul Kararı ile yıl bazında yeniden belirlenebilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler