1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezuela’nın sıkı tazminat pazarlığı

Venezuela’nın sıkı tazminat pazarlığı

Enerji Günlüğü – Venezuela 2007 yılında gerçekleştirdiği kamulaştırma kapsamında Amerikan petrol şirketi ExxonMobil’e 1.6 milyar dolar tazminat...

Venezuela’nın sıkı tazminat pazarlığı

Enerji Günlüğü – Venezuela 2007 yılında gerçekleştirdiği kamulaştırma kapsamında Amerikan petrol şirketi ExxonMobil’e 1.6 milyar dolar tazminat ödeyecek.

Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi, Karakas hükümetinin 2007 yılında varlıklarını kamulaştırdığı ExxonMobil şirketine 1.6 milyar dolartazminat ödemesine hükmetti.ExxonMobil, Cerro Negro Projesi kapsamındaki kamulaştırma nedeniyle 16.6 milyar dolarlık bir kaybı olduğunu iddia ediyordu.

VENEZUELA HÜKÜMETİ 1 MİLYAR DOLARDAN AZ ÖDEYECEK

Venezuela Dışişleri Bakanı kararın “uzlaşılabilir” olduğunu dile getirdi ancak, Hükümet dün bir açıklama yaparak ExxonMobil’e 1 milyar dolardan daha az bir ödeme yapacağını söyledi. Açıklamada,Merkezi Paris'te bulunan uluslararası tahkim kuruluşu International Chamber of Commerce (ICC-Uluslararası Ticaret Odası Tahkimi)’ın Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi’nin verdiği kararı azaltacağı belirtilerek, toplamda hükümetin Exxon Mobil’in iddia ettiği hakkın yüzde beşine denk gelen 1 milyar dolardan daha az bir ödeme yapacağı ifade edildi.

Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA, 2012 yılında ExxonMobil’e ICC kararı ile 908 milyon dolar ödemişti. PDVSA son kararda da ödemeyi ancak Kasım ayı sonrası yapabileceği açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez ise, ulusun üzerinde bir tehdit olan bu davaları karşılamaya hazır olduklarını belirterek, Exxon’un abartılmış suçlamaları karşısında bir zafer kazandıklarını savundu.

Döviz kıtlığı yaşayan zor durumdaki Venezuela, uluslararası şirketler tarafından benzer nitelikte 20’den fazla davayla daha uğraşıyor.

Chavez hükümetinin kamulaştırma kararından sonra Exxon Mobil ile Venezuela'dan ayrılan Amerikalı ConocoPhillips petrol şirketi de dün bir açıklama yaparak kendilerinin de Venezuela Hükümeti’ne karşı bir dava açtıklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler