1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. WWF’den denizlerdeki plastik kirliliğine karşı kampanya

WWF’den denizlerdeki plastik kirliliğine karşı kampanya

Enerji Günlüğü – WWF Türkiye, #plastikkirliliğinehayır hashtagiyle, denizlerdeki plastik kirliliğine karşı bir imza kampanyası başlattı. WWF-Türkiye...

WWF’den denizlerdeki plastik kirliliğine karşı kampanya

Enerji Günlüğü – WWF Türkiye, #plastikkirliliğinehayır hashtagiyle, denizlerdeki plastik kirliliğine karşı bir imza kampanyası başlattı. 

WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, denizlerdeki plastik kirliliğine karşı bir imza kampanyası başlattı. Herkesin “plastik kirliliğine hayır!” demeye çağrıldığı kampanya kapsamında, katılımcıların imzalaması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a hitaben bir mektup hazırlandı. 

Her yıl herhangi bir yolla denizlere karışan plastik miktarı 8 milyon tona ulaşıyor. Torba, sigara izmariti, balon, şişe, şişe kapağı veya pipet gibi büyük parçalardan oluşan atıklar plastik kirliliğinin gözle görünen kısmını oluşturuyor. Bununla birlikte, mikro plastik denilen 5 milimetreden küçük plastikler daha da büyük bir tehlike yaratıyor. Plastik atıkların çoğu biyoçözünür değil. O nedenle yüzlerce hatta binlerce yıl atıldıkları yerde yok olmadan duruyor. Akdeniz’i plastik atıklarla kirleten ülkeler arasında Türkiye birinci sırada. Türkiye’den Akdeniz’e atılan plastik atık miktarı günde 144 ton düzeyine çıktı. 

TÜRKİYE ÖNCÜLÜK EDEBİLİR

WWF Türkiye’nin imzaya açtığı mektupta şu ifadeler yer alıyor, “2030 yılına kadar denizlerimizdeki plastik kirliliğini durduracak, küresel ölçekte, bağlayıcı yeni bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin düzenlenme sürecine Türkiye’nin de öncülük etmesini ve denizlerimizde en fazla bulunan 10 tek kullanımlık plastik ürünün çöpe dönüşmeden kaynağında durdurulmasını amaçlayan Avrupa Birliği Tek Kullanımlık Plastik Direktifi’nin ülkemizde de uygulanmasını talep ediyoruz.”

Kampanyaya katılmak isteyenler, WWF Türkiye’nin internet sitesinde bulunan mektuba imza atabilecekler. İmza işlemi, katılımcının gerçek kişi olduğunu kanıtlayan konfirmasyon işlemiyle tamamlanıyor. 

İmza kampanyasıyla ilgili bir açıklama yapan WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli şunları söyledi, “Türkiye son dönemde plastik kirliliğiyle mücadele yönünde önemli adımlar attı. Sıfır Atık politikası ve plastik poşetlerin ücretlendirilmesi kararı, ülkemizin bu konuda doğru yolda olduğunu gösterdi. Bu imza kampanyasıyla hem kamuoyunda bu konudaki farkındalığı artırmayı, hem de karar vericileri çözüme yönelik adımları hızlandırmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Kampanyamıza geniş katılım bekliyoruz. Türkiye olarak biz de bu harekette yerimizi alalım ve denizlerimizi plastik kirliliğinden kurtaralım”.

Önceki ve Sonraki Haberler