1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. WWF’ten çevreci genç Atlas’a Gençlik Ödülü

WWF’ten çevreci genç Atlas’a Gençlik Ödülü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Gençlik Ödülleri’nin en genç kazananı 13 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu oldu. 

WWF’ten çevreci genç Atlas’a Gençlik Ödülü

Enerji Günlüğü - Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Gençlik Ödülleri’nin en genç kazananı 13 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu oldu.  

İklim aktivisti, eko girişimci ve doğa koruma öncüsü 30 yaş altında gençlere verilen ödüller 18 Mayıs’ta internet üzerinden düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 2020 WWF Küresel Gençlik Ödülleri’nin en genç kazananı Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu oldu. 13 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Atlas,  katıldığı çevre ve doğa temalı organizasyonlarda iklim aktivisti olarak yer alıyor. Atlas iklim konusunda çalışan öncülerle haftalık röportajlar yaparak yazılar yazıyor, radyo programları hazırlayıp sunuyor.

30 yaşın altındaki doğa koruma öncülerine verilen 2020 WWF Gençlik Ödüllerinin diğer kazananları Bulgaristan’da ilk sıfır atık restoranın kurucusu Blazhka Dimitrova, WWF-Polonya’nın Nehir Muhafızları girişiminin öncüsü Piotr Bednarek ile yine WWF-Bulgaristan’ın adayı  sürdürülebilir moda öncüsü Boryana Uzunova oldu.

BENİM İÇİN BÜYÜK BİR ONUR

Atlas Sarrafoğlu ödül töreninde yaptığı konuşmada “Dünya’nın önde gelen doğa koruma kuruluşlarından WWF’in Gençlik Ödülünü kazanmak benim için büyük onur.  Sosyal Medya üzerinden ve yazılarımla gençler ve değişim öncülerini iklim krizi ile mücadeleye davet etmeyi sürdürmem için bana güç ve ilham verecek. Umarım Gençlik Ödülü, ülkemizde daha çok gencin iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak ve somut adımlar atılması için sürdürdüğümüz çalışmaları anlayıp destek olmasına katkı sağlar.” 

ATLAS’IN İKLİM ÇALIŞMALARI

Atlas, 2019 yılında 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in iklim krizine dikkat çekmek ve karar alıcıları harekete geçirmek için yaptığı küresel "iklim için okul grevi" çağrısına Türkiye'den yanıt veren ilk genç oldu. Greta Thunber’in çağrısını Türkiye'deki arkadaşlarına da ileten Atlas, çocuklar tarafından oluşan Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) hareketinin Türkiye'deki kurucusu.

İlk Küresel İklim Grevi'ni İstanbul Bebek Parkı'nda yapan Atlas ve arkadaşlarının etkinlikleri daha sonra Ankara, İzmir, Lüleburgaz, Diyarbakır, Hopa, Dalyan, Antalya, Bursa, Eskişehir, Konya ve Ayvalık'ta da çocuklar tarafından sahiplenildi ve geniş kitlelere yayıldı.

Atlas'ın da aralarında olduğu "iklim aktivisti" gençler "iklim adaleti" için açık-seçik barışçı bir mesaj vererek tüm ülkeleri hemen şu anda harekete geçmeye teşvik etmek istediklerini söylüyor.

İklim değişikliği ve iklim krizi hakkında araştırmalar yapmayı seviyor. Okullarda, panellerde ve toplantılarda çocuklara ve yetişkinlere iklim krizini ve bu kriz ile nasıl başa çıkılabileceğini anlatıyor. Hem uluslararası etkinliklerde hem de ülkenin birçok şehrinde iklim değişikliğinin etkilerini anlatan Atlas, farklı gazetelerde iklim ile ilgili yazılar yazıyor, Türkiye’deki gençlere ilham kaynağı olması amacıyla dünyanın dört bir yanından iklim aktivistleri ile röportajlar yapıyor ve sosyal medyayı da bu konu ile alakalı bilgiyi yaymak için kullanıyor. Arkadaşları ile beraber nesli tükenen hayvanların ve bitkilerin listesini tutuyor ve bu konuda harekete geçmek isteyen gençlerin bir araya gelmesine yardımcı oluyor.

Fridays For Future olarak bugüne kadar Hrant Dink Ödül Töreni’nde Işıklar Kategorisinde yer aldılar. Ayrıca Greta Thunberg’in Uluslararası Af Örgütü 2019 Vicdan Elçisi Ödülünü de (Fridays For Future) aldı.

Atlas, geleceği için şimdiden harekete geçen milyonlarca çocuktan biri. Mars’a taşınmaktansa dünyada halen büyük işler yapılabileceğini söyleyen Atlas bir Jack London hayranı.

Önceki ve Sonraki Haberler