1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yaz saati bu kış da devrede

Yaz saati bu kış da devrede

Enerji Günlüğü - Kış mevsiminde yaz saati uygulamasına bu kış da devam edileceği kesinleşti. Geçmişte enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Türkiye’de...

Yaz saati bu kış da devrede

Enerji Günlüğü - Kış mevsiminde yaz saati uygulamasına bu kış da devam edileceği kesinleşti. 

Geçmişte enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Türkiye’de geçen yıl devreye sokulan “kış aylarında yaz saati” uygulamasına bu kış da devam edilmesi kararlaştırıldı. Konuya ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Başta ABD ve tüm Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın büyük bölümünde saatler bir saat geri alınırken, Türkiye bu yıl da bunun dışında kaldı. 

EKİM 2018’DE GERİ ALINACAK İBARESİNİN NEDENİ? 

KHK’da, Ekim 2018’de saatlerin bir saat geri alınacağı ibaresi de yer aldı. Bu madde önce Hükümet’in sürekli yaz saati uygulamasından vazgeçtiği şeklinde algılansa da durum öyle değil. Yeni kararnamede buna yer verilmesinin nedeni, geçtiğimiz yıl Eylül ayında çıkarılan ve sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesini de içeren Kararname’nin, Danıştay tarafından iptal edilmesinin gerekçesi. Danıştay, kalıcı yaz saatine KHK ile geçilemeyeceğine hükmetmişti. 

TORBA YASA İLE KALICILAŞACAK

Bu arada AK Parti’nin Meclis’e sunduğu bir Torba Yasa Tasarısı’na geçtiğimiz hafta içinde, sürekli yaz saatine geçilmesini içeren bir madde eklenmişti. Torba Yasa bu madde de içinde yer alan bu haliyle yasalaşırsa “kış ortasında yaz saati uygulaması” Kanun ile sürekli kılınmış olacak. 

GEREKÇE TARTIŞMASI 

Hükümet, geçen yıla kadar enerji tasarrufu sağladığı gerekçesiyle uygulanan kış saati uygulamasından, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) başta olmak üzere ilgili kesimlerin aksi görüşlerine rağmen aynı gerekçeyle vazgeçildiğini açıkladı. EMO, rakamlar eşliğinde geçen kış uygulanan yaz saatinin enerji tasarrufu değil aksine enerji israfına yol açtığına dair raporlar açıklasa da Hükümet, sürekli yaz saatine gerekçe gösterilen “tasarruf”u ortaya koyduğu ileri sürülen ve İTÜ tarafından hazırlandığı belirtilen herhangi bir raporu bugüne kadar açıklamış değil. 

Enerji Günlüğü

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler