1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yazıcı ile kağıt inceliğinde rulo yapılabilen güneş paneli!

Yazıcı ile kağıt inceliğinde rulo yapılabilen güneş paneli!

Enerji Günlüğü - Avustralya Newcastle Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı yazıcı ile bastıkları kağıt inceliğinde güneş paneli üretmeyi başardı.Avustralya’da...

Yazıcı ile kağıt inceliğinde rulo yapılabilen güneş paneli!

Enerji Günlüğü - Avustralya Newcastle Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı yazıcı ile bastıkları kağıt inceliğinde güneş paneli üretmeyi başardı.

Avustralya’da Newcastle Üniversitesinde Paul Dastoor ve ekibi, 15 yıllık çalışmanın ardından ilk defa özel bir mürekkep yardımıyla yazıcı ile bir kağıt inceliğindeki esnek, hafif ve rulo haline getirilebilen güneş paneli üretmeyi başardı. Ekip güneş panellerinin basımını test etmeye başladı. 

Deneysel paneller, özel bir elektronik mürekkebin, geleneksel baskı presleri kullanılarak bir kağıt parçası kadar ince olan şeffaf çok katmanlı tabakalara baskılanmasıyla yapılıyor. Yapraklar bağlayıcı şerit kuşaklar kullanılarak kuruldu ve yaklaşık 100 metrekarelik alanı kaplayacak büyüklükte oldu. Bu da ekibin üzerinde çalıştığı ilk büyük ölçekli test sunuşu oldu. 

Araştırmacılar, normal güneş panellerine göre daha yüksek üretim performansına sahip güneş panellerinin metrekare maliyetinin 7.42 dolar olduğunu ve bunun da çatılara kurulan güneş panellerinin maliyetiyle neredeyse aynı olduğunu kaydediyorlar.  Pet şişelerin üretiminde kullanılan malzeme ile üretilen güneş panelleri 0.1 milimetre kalınlığa sahipler. Bu incelik ile son derece kullanışlı olan fayanslar, aynı zamanda geri dönüştürülebiliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler