1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. YEKA solar ihalesi sürecine Çinli damgası!

YEKA solar ihalesi sürecine Çinli damgası!

Enerji Günlüğü - Karapınar’da 1000 MW’lik güneş santrali kurulmasını ve yerli ekipman üretimini içeren YEKA güneş ihalesi sürecine katılacak isteklilerin...

YEKA solar ihalesi sürecine Çinli damgası!

Enerji Günlüğü - Karapınar’da 1000 MW’lik güneş santrali kurulmasını ve yerli ekipman üretimini içeren YEKA güneş ihalesi sürecine katılacak isteklilerin çoğunluğunu Çinli firmalar oluşturuyor. 

Yerli ekipman üretimi, kullanımı ve yurt içinde Ar-Ge yatırımı şartlı 1000 MW’lik güneş santrali lisans yarışması için açılan Karapınar yenilenebilir kaynak alanı güneş ihalesi için gün sayılıyor. İhale Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 20 Mart 2017 tarihinde saat 12:00'de zarfların açılmasından sonra açık eksiltme yoluyla yapılacak.

DÖRT KONSORSİYUM YARIŞACAK 

İhale yaklaştıkça sürece ilginin boyutuna ve katılacak isteklilerin kimler olduğuna dair tablo netleşiyor. İhalede yerli ve yabancı ortaklı dört farklı konsorsiyum yarışacak. Suudi ACWA, Çinli enerji yatırımcısı Chint ve Türkiye'den Kibar Holding ile birlikte ipi göğüslemeye çalışacak.  

LİMAK VE ÇALIK DA ÇİNLİLERLE

Limak Grubu, Karapınar YEKA Güneş İhalesine, Çinli EPC firması CMEC ile yine Çinli Hareon Solar’ı yanına alarak katılıyor. Limak Grubu, elektrik sektörünün üretim, dağıtım ve satış/ticaret ayaklarında da yer alan ülkenin önde gelen enerji aktörlerinden biri. 

Çalık Grubu da, YEKA Güneş ihalesinde dünyanın önde gelen panel üreticileri arasında gösterilen Çinli SolarGiga ila boy gösterecek. Çalık Grubu’nunda da elektrik sektörünün üretim, dağıtım ve satış/ticaret ayaklarında yurt içi ve dışı faaliyetleri bulunuyor. 

KALYON, KORELİLERLE

Karapınar YEKA güneş ihalesine katılacak diğer yerli-yabancı ortaklı konsorsiyumun yerli oyuncusu Kalyon Grubu. Konsorsiyumun yabancı ortağı ise Güney Koreli solar ekipman üreticisi Hanwha. Koreli oyuncu, solar panellerin en kritik girdisi kabul edilen hücreleri de üretiyor. 

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Karapınar YEKA-1 GES yarışması sonucunda Türkiye’de yapılacak yatırımların toplam büyüklüğünün 1 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. İhale sonucunda 1 MW’lik santrali kurma hakkını elde edecek oyuncunun, santralin yanı sıra ekipman üretimine de yatırım yapması gerekiyor. İhalede yerli ekipman kullanma şartının ilk yıl yüzde 60 olması, sonraki yıllarda bunun yükselmesi şartı söz konusu. Ayrıca, ülkeye teknoloji transferi için Ar-Ge yatırımı yapılması da Türkiye’nin ihaleden beklentileri arasında. 

YENİ İŞ VE YATIRIM ALANLARI 

Karapınar YEKA güneş santrali lisans yarışmasından Türkiye’nin tek kazancı ipi göğüsleyecek oyuncunun yapacağı yatırımla sınırlı değil. Karapınar GES projesinin, solar santrallerinin kuruluşunda kullanılan çok sayıda ekipman ve teknolojik çözüme yönelik diğer girişimcilerin yatırımlarını da tetiklemesi bekleniyor. 

İlkyaz YENİDOĞAN

Önceki ve Sonraki Haberler