1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yeni HES projelerine eşik değer sınırı!

Yeni HES projelerine eşik değer sınırı!

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynaklarının bundan böyle Bakanlık tarafından belirlenen eşik değeri sağlaması gerekecek.Ayrıca Yenilenebilir...

Yeni HES projelerine eşik değer sınırı!

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynaklarının bundan böyle Bakanlık tarafından belirlenen eşik değeri sağlaması gerekecek.Ayrıca Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) seçilirken güncel durumuna ilişkin teknik çalışma yapılması zorunlu olacak ve kaynağın doğallığının korunup devamlılığının sağlanması esas olacak. 

Kamuoyunda sıkça tartışılan ve özellikle de su kaynaklarının hoyrat kullanımıyla protestolara neden olan kamu ve Hazine arazilerinde elektrik enerjisi üretimine uygun yenilenebilir enerji kaynak alanlarının belirlenmesi, derecelendirilmesi, korunması ve kullanımını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yeniden düzenlendi.

Düzenlemeye göre, YEKA’ların Bakanlık Teknik Kılavuz Tebliği ile belirlenen eşik değeri sağlaması şartı aranacak vekaynağın doğallığının muhafaza edilmesi ve devamlılığının sağlanması esas olacak. Herhangi bir alanın halihazır durumu tespit edilmeden YEKA olarak değerlendirilmesi yapılamayacak,YEKA olması düşünülen alanın güncel durumu teknik çalışma kapsamında değerlendirilecek. Yapılacak olan teknik çalışmanın içeriği ve kapsaması gereken bilgiler Bakanlık tarafından çıkarılacak Teknik Kılavuz Tebliği ile belirlenecek.

‘EŞİK DEĞER’ ŞARTI HES’LERE ÇÖZÜM OLABİLİR

YEKA’nın Bakanlık tarafından çıkarılacak Teknik Kılavuz Tebliği ile belirlenecek büyüklük ve asgari kurulu güçlerde elektrik üretim tesisinin kurulmasına imkan tanıması gerekecek. YEKA yenilenebilir enerji kaynak türüne göre Teknik Kılavuz Tebliği ile belirlenen eşik değerleri sağlayacak nitelikte olması gerekecek. Bu düzenleme ile özellikle Bakan Yıldız’ın son dönemde yaptığı ‘ Kaynağını aşan HES’ler var’ açıklamasıyla dikkat çeken çok sayıdaki küçük çaplı HES projesi ortadan kalkabilir.

BAKANLIK İZNİYLE EK TEDBİRLER ALINABİLECEK

Eşik değer analizleri teknolojik gelişmeler ve ülke ihtiyaçlarına göre Genel Müdürlük tarafından değiştirilebilecek. Yine, YEKA içinde ve birbirine komşu kaynak alanları arasında koridorlar tesis edilebilecek.YEKA’da ulusal güvenlik ve kamu yararı bulunduran haller dışında bu kaynaktan yararlanmayı engelleyici nitelikte işlem yapılamayacak. Ancak YEKA olarak ilan edilen alanların korunmasına yönelik alanın ekolojik, fiziki ve teknik özelliklerine göre talep edilebilcek ek tedbirler Bakanlığın uygun görüşü alınarak uygulanabilecek.

TEKNİK ÇALIŞMA KOMİSYONU EN AZ 5 KİŞİDEN OLUŞACAK VE DENETLEME YAPACAK

YEKA’ların belirlenmesinde zorunlu olan teknik çalışmalar bir komisyon tarafından denetlenecek. Teknik Çalışma Komisyonu ilgili meslek alanlarında deneyimli, Genel Müdürlük ve/veya Bakanlığın bağlı ve ilgili kurumlarındaki personelinden seçilecek ve en az 5 kişiden oluşacak. Teknik Çalışma Komisyonu, valilikler, sanayi ve/veya ticaret odaları ve kalkınma ajansları tarafından yapılan/yaptırılan teknik çalışmaların Teknik Kılavuz Tebliğinde belirlenen esaslara göre yapılıp yapılmadığını denetleyecek.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler