1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yeni nesil akaryakıt istasyonları geliyor

Yeni nesil akaryakıt istasyonları geliyor

Enerji Günlüğü - EPGİS, fosil yakıtlı akaryakıt istasyonlarının LPG, LNG, CNG ve elektrik şarj istasyonları gibi diğer enerji türlerini de barındıran,...

Yeni nesil akaryakıt istasyonları geliyor

Enerji Günlüğü - EPGİS, fosil yakıtlı akaryakıt istasyonlarının LPG, LNG, CNG ve elektrik şarj istasyonları gibi diğer enerji türlerini de barındıran, market, kafe gibi satış yerlerinin dışında sınırsız internetin de bulunduğu yeni nesil istasyonlara dönüştürülmesi için çalışma yaptı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye’de toplam 6 bin akaryakıt istasyonun yeni nesil akaryakıt istasyonlarına dönüşeceğini kaydederek, bu konuda hazırladıkları istasyon maketini Eylül ayında kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı. Aktaş yaptığı açıklamada, 6 bin akaryakıt istasyonun değişiminin 6 milyar dolara mal olacağını belirterek, “İstasyon tanımını değiştirmek ve bu işi fosil yakıttan kurtarmak istiyoruz. Çünkü fosil yakıtlar 10 yıllık dilimden sonra yerini diğer enerji türlerine bırakacak. CNG mesela şu anda ağır taşıtlarda kullanılmaya başlandı. İstanbul’dan Akdeniz’e kadar olan güzergahta 300- 350 km’lik aralıklarla kuruluyor” dedi. 

LPG PAZARININ YARISI ŞARJA DÖNECEK

Elektrik şarj istasyonlarında şarj sürelerinin 45-50 dakika olacağını kaydeden Aktaş, LPG nasıl benzin pazarını büyük oranda eline geçirdiyse, LPG pazarının yüzde 50’sinin de şarja döneceğini öngördüklerini belirtti. Aktaş 5 yıl sonra 5-6 bin istasyonun bu dönüşümü yapacağını düşündüklerini ifade etti.

Aktaş, İstasyonların çatısına fotovoltaik paneller yerleştirilerek doğal enerji kaynaklardan da yararlanılacağını ve eğer istasyon hacimlerini büyüterek güneş tarlası yaratabilirlerse, bu alanlarda şarj istasyonlarında satacakları enerjiyi de üretebileceklerini sözlerine ekledi.

YENİ NESİL İSTASYONLAR 1 MİLYON DOLARA MALOLACAK

İstasyon kurma maliyetinin arsa payı hariç 500 bin dolar olduğunu söyleyen Aktaş, yeni nesil istasyonların da 1 milyon dolara mal olacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler