1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir Enerji kurulu gücü 1,985 GW’a ulaştı

Yenilenebilir Enerji kurulu gücü 1,985 GW’a ulaştı

Yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi kapasitesi 2015’te yüzde 8.3 büyüdü ve tüm dünyadaki yenilenebilir enerji kurulu gücü 1.985 GW'ye ulaştı.

Yenilenebilir Enerji kurulu gücü 1,985 GW’a ulaştı

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi kapasitesi 2015’te yüzde 8.3 büyüdü ve tüm dünyadaki yenilenebilir enerji kurulu gücü 1,985 GW’a ulaştı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA)’nın paylaştığı son verilere göre, 2015 yılında 152 gigawatt’lık (GW) yenilenebilir enerji kapasitesi artışı ile  yüzde 8.3 büyüdü. Bu rakam tarihteki en hızlı büyüme anlamına da geliyor. Yenilenebilir Kapasitesi İstatistikleri 2016 adlı çalışmaya göre, tüm dünyadaki yenilenebilir enerji kurulu gücü 1,985 GW’a ulaştı.

IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin, “Bu kadar düşük gaz ve petrol fiyatlarının olduğu dönemde bile, yenilenebilir enerji pazarı küresel düzeyde büyük bir ilerleme kaydediyor. Yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşler, yenilenebilir enerjinin ekonomik, sosyal ve çevresel faydaları, yenilenebilire konvansiyonel güç kaynakları karşısında büyük avantaj sağlıyor. 2015 yılında 286 milyar dolarlık rekor düzeydeki yatırım ile beraber bu etkileyici büyüme, tüm yatırımcı ve karar vericilere, yenilenebilirin artık dünyanın her yerinde tercih edilen bir enerji kaynağı olduğunu gösteriyor.” dedi.

GÜNEŞ VE RÜZGARDA REKOR KIRILDI

2015 yılı aynı zamanda, teknoloji ve kurulum maliyetlerinde devam eden düşüşün etkisiyle güneş ve rüzgar enerjisi için de rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Rüzgar kurulu gücü, 2010 yılından beri 63 GW (%17) artış gösterirken, rüzgar enerjisi maliyetleri yüzde 45 düştü. Aynı dönemde, güneş kapasitesi ise 47 GW (%37) artarken, maliyetler ise yaklaşık yüzde 80 düştü. 

Hidroelektrik kapasitesi yüzde 3 artarken, biyo enerji ve jeotermal enerji kapasiteleri ise yüzde 5 oranında artış gösterdi.

Son beş yılda, küresel toplam yenilenebilir enerji kapasitesi ise üçte bir oranında arttı, bu artşın temel nedeni ise rüzgar ve güneş kurulu gücündeki yüksek artış olarak gösteriliyor.

EN YÜKSEK BÜYÜME GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE 

Bölgesel dağılımda ise, en yüksek büyüme gelişmekte olan ülkelerde görüldü. Asya kıtasında 2015 yılında kurulu güç yüzde 12.4 artış gösterdi. Avrupa’da kapasite 24 GW (%5.2), Kuzey Amerika’da 20 GW (%6.3) artış gösterdi. 

Gelişmekte olan ülkelerdeki artışı yorumlayan Mr. Amin “bu gelişmekte olan ekonomilerdeki yenilenebilirin yükselişi, yenilenebilir enerjinin ne kadar güçlü bir ekonomik alan olduğunu gösteriyor. Yenilenebilir enerji sadece sanayileşmiş ülkeler için bir çözüm değil, bu enerji kaynakları dünyanın en hızlı büyüyen ekononomilerinde, gelişmekte olan ülkelerde, ekononomik büyümenin temel kaynağı haline geliyor.” ifadesini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler