1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir enerji yatırımları rekor kıracak

Yenilenebilir enerji yatırımları rekor kıracak

Önümüzdeki 25 yıl içinde enerji üretim yatırımlarının üçte ikisi rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara yapılacak.

Yenilenebilir enerji yatırımları rekor kıracak

Enerji Günlüğü - Önümüzdeki 25 yıl içinde enerji üretim yatırımlarının üçte ikisi rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara yapılacak.

Bloomberg New Energy Finance tarafından yayınlanan 2016 Yeni Enerji Görünümü Raporu'na göre, 2016-2040 döneminde gerçekleştirilecek enerji üretim yatırımlarının 2/3'ü, düşük kömür ve gaz fiyatlarına rağmen, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara yapılacak. 

Rapora göre, toplamda 11.4 trilyon Dolar olması beklenen global elektrik üretim yatırımlarının 7.8 trilyonluk kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak.. Bu yatırımın 3.1 trilyon Dolarlık kısmı kara ve deniz rüzgar santrallerine, 3.4 trilyon Dolarlık kısmı güneş enerjisine ve 911 milyar Dolarlık kısmı da hidroelektrik santrallere yapılacak. 

Rapor ayrıca, yenilenebilir enerjinin 2027 yılında global enerji kaynağı sıralamasında doğal gazı, 2037 yılında ise kömürü geride bırakacağını öngörüyor. 

Yenilenebilir enerji maliyetlerinin ise bir önceki yıla göre keskin bir düşük kaydettiği de belirtiliyor. 2040 yılına kadar açıkdeniz rüzgar santrallerinde elektrik üretim maliyetlerinin yüzde 41 oranında, güneş enerjisi maliyetlerinin yüzde 60 oranında düşmesi bekleniyor. 

AVRUPA ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 70'İNİ YENİLENEBİLİRDEN SAĞLAYACAK

Avrupa 2040 yılında elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak. Bu oran geçen yıl yüzde 35 idi. 

ABD'de ise yenilenebilir enerjinin payı geçen yılki yüzde 15'ten 2040 yılında yüzde 44'e yükselerek doğalgazı geçecek. Doğalgazın bugünkü yüzde 33'lük payının 2040 yılında yüzde 31'e düşmesi öngörülüyor.

 

KÖMÜR VE GAZ YAKITLI SANTRAL YATIRIMLARI

2016-2040 döneminde kömür yakıtlı santrallere 1,2 trilyon dolar ve gaz yakıtlı santrallere 892 milyar dolar harcanması bekleniyor. 

2 DERECE SENARYOSU DAHA ÇOK TEMİZ YATIRIM GEREKTİRİYOR

Yenilenebilir enerji yatırımlarının artması sevindirici olmakla beraber atmosfer ısınmasında hedeflenen 2 derecenin tutturulması için yeterli olmayacak. Bu hedef için 5.3 Trilyon Dolar daha temiz enerji yatırımı yapılması gerekiyor. 

 

Global karbon emisyonunun, Hindistan'da ve diğer gelişmekte olan Asya  pazarlarında kömür yakıtlı enerji santrallerinin artması nedeniyle, Çin'deki zayıf ekonomik büyümenin olumlu etkisi nötrlemesi ve 2040 yılında 2015 yılındaki seviyelerinden yüzde 5 daha fazla bir düzeyde 700 megaton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. 

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ELEKTRİK TALEBİNİ ARTTIRACAK

Rapora göre ayrıca, elektrikli araçların yaygınlaşması ve araç satışlarının yüzde 35'ini oluşturmasıyla 2040 yılında elektrik talebi yüzde 8 oranında artış kaydedecek. 

Elektrikli araçların yaygınlaşması lityum-iyon bataryaların maliyetlerini düşürecek. Böylece enerji depolama günümüzdeki 400 MWh kapasitesinden 2040 yılında yaklaşık 760 GWh'e yükselecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler