1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yenilenebilirde tolerans katsayıları güncellendi

Yenilenebilirde tolerans katsayıları güncellendi

Enerji Günlüğü - YEKDEM'e katılan santrallerin dengesizlik maliyetlerinin azaltılabilmesi için uygulanan tolerans katsayısının farklı kaynak tiplerine...

Yenilenebilirde tolerans katsayıları güncellendi

Enerji Günlüğü - YEKDEM'e katılan santrallerin dengesizlik maliyetlerinin azaltılabilmesi için uygulanan tolerans katsayısının farklı kaynak tiplerine göre ayrıştırılan miktarları güncelledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 1 Şubat 2018 tarihli toplantısında, yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik’te tanımlanmış olan tolerans katsayısının, farklı kaynak tipindeki tesisler için uygulanacak miktarlarını güncelledi. 

Buna göre, kanal tipi tesislerde 0,980, rezervuarlı tesislerde 1,000, rezervuarlı+kanal tipi tesislerde 1,000, rüzgar santrallerinde 0,970, jeotermal santrallerinde 0,995, biyokütlede 0,990 ve güneş santrallerinde 0,980 olarak belirlendi. 

Tolerans katsayısı uygulaması YEKDEM mekanizması kapsamında, tüm üretimden değil de tahmin edilen üretim üzerinden devletin alım garantisi teşviğinden yararlanmayı öngörüyor. Mayıs 2016’dan itibaren yürürlükte olan ve başta bütün kaynak türleri için 0,98’e eşit olarak uygulanan  j katsayısı, gözlemlenen dengesizlik gerçekleşmelerine dair sonuçların değerlendirilmesi neticesinde, kaynak bazında farklılaştırılmasına karar verilmişti.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler