1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yenilenebilirde yerli katkı denetimleri sıkılaştırılıyor

Yenilenebilirde yerli katkı denetimleri sıkılaştırılıyor

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjide yerli aksam kullanan üreticilerin yerli katkı ilave fiyat başvuruları daha sıkı denetlenecek. Enerji Piyasası...

Yenilenebilirde yerli katkı denetimleri sıkılaştırılıyor

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjide yerli aksam kullanan üreticilerin yerli katkı ilave fiyat başvuruları daha sıkı denetlenecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Yerli Aksamın Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gitti. Buna göre, Yerli katkı ilave fiyatından yararlanmak isteyen üretim tesislerinde inşaat ve/veya montaj yapılması sırasında toprak veya su altında kalacak olan ya da dışarıdan tespit yapılamayacak şekilde kapalı hale getirilmesi gereken aksam ve bütünleştirici parçalar, inşa edilmeden veya montajı bitmeden Bakanlık ya da Bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa başvuru sahibi tarafından bildirilecek. Bunlar fotoğraf, video vb. araçlarla desteklenerek başvuru sahibi tarafından Bakanlık ya da Bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa raporlanacak. Yerli İmalat Tespit Heyetinin gerekli gördüğü rapor, bilgi ve belgeler, bildirim tarihinden itibaren en geç 20 gün içerisinde Bakanlık ya da Bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa sunulacak. Aksi takdirde, başvuru değerlendirmeye alınmayacak.

Yerli İmalat Tespit Heyeti, Bakanlık tarafından oluşturulacak. Bakanlık, gerekli görmesi halinde bu konuda ihtisas sahibi kurum/kuruluşları görevlendirebilecek. Fakat, bu kurum ve kuruluşlar söz konusu faaliyeti bir başka kurum/kuruluş aracılığıyla yaptıramayacak.

Yerli İmalat Kullanım Belgesinin ekinde yer verilmesi zorunlu olan belgelere yerli malı belgesi de eklendi. 

RÜZGARDA İSTİSNA

Yurt içinde imal edilen aksam ve bütünleştirici parçalar listesinde Rüzgâr Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi başlığında yer alan “3.1.Rotor ve Nasel Gruplarını Taşıyan Kule” bütünleştirici parçasının iç donanım için yerli imalat şartı 1/11/2018 tarihine kadar aranmayacak. 

Yenilenebilir enerjide yerli katkı ilave fiyat başvurularında ilk kez başvuranlar da 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren tesisinde kullanılan aksama ve/veya aksamın imalatında kullanılan her bir bütünleştirici parçaya ait Yurt İçinde İmal Edilen Aksam ve Bütünleştirici Parçalar Listesinde yer alan isim ile uyumlu olarak hazırlanmış olan Yerli İmalat Durum Belgesi'ni vermek zorunda olmayacaklar.

EKSİK VE/VEYA YANLIŞ BELGEDE BİR SONRAKİ YIL SARKMASI KALDIRILDI

1 Ağustos tarihine kadar yapılmış olan lisanslı elektrik üretim tesislerine ait yerli katkı ilave fiyat başvurularındaki eksik veya yanlış evrakların 30 Eylül tarihine kadar tamamlanıp düzeltilmemesi halinde bir sonraki yılda yerli katkı ilave fiyatı uygulamasından yararlandırılmaması uygulaması kaldırıldı. Bu tür durumlarda sadece o yıl için başvuru değerlendirmeye alınmayacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler