1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilire son 15 yılda 4,3 trilyon dolar yatırım yapıldı

Yenilenebilire son 15 yılda 4,3 trilyon dolar yatırım yapıldı

Geçtiğimiz 15 yılda yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine dünya genelinde toplam 4,3 trilyon doları aşan yatırım yapıldı.

Yenilenebilire son 15 yılda 4,3 trilyon dolar yatırım yapıldı

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz 15 yılda yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine dünya genelinde toplam 4,3 trilyon doları aşan yatırım yapıldı.

SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi’nin yayınladığı Shurastat Sayılarla Enerji Dönüşümü son sayısında yer alan verilere göre, 2009-2019 döneminde yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine yönelik yatırımların toplam tutarı dünya genelinde 4,3 trilyon doları aştı. Bu tutarın dörtte üçü yeni yatırımlardan, dörtte biri ise satın alma ve birleşmelerden oluştu. 

PROJE FİNANSMAN PAYI ARTTI

UNEP, Frankfurt School ve BNEP tarafından açıklanan verilerin sektör olgunlaştıkça yenilenebilir enerji finansmanında araç ve kaynak çeşitliliğinde gelişim ihtiyacı doğurduğuna işaret eden SHURA, yenilenebilir enerji finansmanında proje gelirlerine dayalı proje finansmanının payının son 10 yılda artış gösterdiğini ancak, toplam yeni kapasite yatırımı içindeki payının %40’ın biraz altında seyrettiğini kaydetti.

Yenilenebilir enerjide yeni kapasite yatırımlarının finansmanı ağırlıklı olarak şirket bilançolarına dayalı özkaynak ve kredilerle gerçekleşiyor. Yeni yatırımların finansmanında tahvil ve diğer kaynakların payı ise %1’in altında. Refinansmanda toplam hacmin yaklaşık %95’i varlık ve şirket satın alma/birleşmelerinden oluşuyor. Ayrıca, toplamdaki payı %5’in altında olmakla birlikte özel özsermaye şirketleri ve emeklilik fonları tarafından yapılan satın almalar son iki yılda ağırlığını artırdı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler