1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yerli güneş paneline koruma talebi

Yerli güneş paneline koruma talebi

Enerji Günlüğü - Türkiye’de üretim yapan 17 güneş paneli üreticisi Uzakdoğu’dan gelen kalitesiz ürünlere karşı anti-damping vergisi talep etti.DÜNYA...

Yerli güneş paneline koruma talebi

Enerji Günlüğü - Türkiye’de üretim yapan 17 güneş paneli üreticisi Uzakdoğu’dan gelen kalitesiz ürünlere karşı anti-damping vergisi talep etti.

DÜNYA Gazetesi Enerji Sayfası'nda yer alan habere göre, Türkiye'de güneş paneli üreten firmalar, Uzakdoğu menşeli kalitesiz ve dampingli fiyattan satılan ekipmanlara savaş açtı. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER'in Başkan Yardımcısı Osman Özberk, Uzakdoğu'dan gelen ve rekabeti ortadan kaldıran dampingli güneş panellerine karşı vergi koyulması için bu hafta içinde İthalat Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapacaklarını açıkladı.

Bu konuda gerekli hazırlıkları yaptıklarını aktaran Osman Özberk, "Dernek olarak elimizi taşın altına koyduk. Ciddi bir bedel de ödeyeceğiz. Başvurumuzu bu hafta içinde, olmazsa çok kısa süre içinde yapacağız” dedi.

YÜZDE 18 VERGİ YETER

Amaçlarının gümrükten hiç yabancı PV paneli girmemesi olmadığının altını çizen Osman Özberk, "Beklentimiz, Çin'in şu anda verdiği yüzde 18 vergi iadesi teşvikinin karşılığı kadar vergi koyulması ve bu bize yeter. Biz korunma derdinde değiliz. Onlarla aynı kulvarda koşalım istiyoruz, amacımız bu" diye konuştu.

HAKKINDA DAVA AÇILMIŞ PANELLER VAR

Osman Özberk’in verdiği bilgiye göre Türkiye’ye girmemesi gerektiği halde girmiş çok fazla PV paneli bulunduğunu kaydeden Osman Özberk şunları söyledi: "Merdiven altında yapılmış Çin'den gelmiş bazı paneller şu anda davalıklar. Kayseri'de, Adıyaman'da davalar var. Örneğin panel için 250 MW'lik diye bildirimde bulunulmuş ama bakıyorsunuz 200-230 MW'lik çıkıyor. Ayrıca Uzakdoğu'dan getirilen panellerden birçoğu, Avrupa, örneğin Almanya markası altında satılıyor. Bir başka sorun da, Uzakdoğu firmalarının Türkiye'ye ABD'ye ve Avrupa’ya gönderdiklerinden daha düşük kalitede ürün göndermeleri. Uzakdoğu'dan gelen kalitesiz panellere karşı önlem almak kaçınılmaz. Kısa süre öncesine kadar gümrüğümüz yol geçen hanı gibiydi. GÜNDER olarak TSE'ye başvurduk ve gelen paneller artık kontrole tabi. Önce belge kontrolüne başlandı. Kısa zaman içinde fiili kalite kontrolleri de başlayacak."

Türkiye'de PV ekipmanı üreten firmalar

SolarTürk (Gaziantep)

Gest (Antakya)

Gazioğlu (Kırklareli-Çerkezköy)

Zahit (Adana)

Alfa (Ankara)

Ödül (Kayseri)

Solimpeks (Konya)

Ankara Solar (Ankara)

Bereket Enerji (Denizli)

Plurawatt (Ankara)

Endüstri Elektrik (Konya)

Pekintaş Solar (Düzce)

PI Enerji (Ankara)

Antak Solar (Denizli)

Tera Solar (Bursa)

GTC Solar (Adıyaman)

CSun (İstanbul)

Mehmet KARA

HABERİN DÜNYA GAZETESİ'NDEKİ AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ

http://www.dunya.com/yerli-gunes-paneline-cine-karsi-koruma-isteniyor-253488h.htm

Önceki ve Sonraki Haberler