1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yıldırım: Rüzgarda ikinci yarı oynanmalı

Yıldırım: Rüzgarda ikinci yarı oynanmalı

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, Türkiye rüzgar enerjisi sektöründe ilk yarının başarılı bir şekilde oynandığını belirterek, “İkinci yarıyı da Türkiye olarak oynamamız lazım” dedi.

Yıldırım: Rüzgarda ikinci yarı oynanmalı

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, Türkiye rüzgar enerjisi sektöründe ilk yarının başarılı bir şekilde oynandığını belirterek, “İkinci yarıyı da Türkiye olarak oynamamız lazım” dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, son on yıl içinde rüzgarda 7600 MW kurulu güç gerçekleştirildiğini ve Türkiye’nin her yerine rüzgar türbini diktiklerini ifade ederek, “Rüzgarda türkiyede ilk yarı oynandı. Son derece başarılı bir ilk yarı oynandı. Esas mevzu bir ekosistemi sıfır noktasından bu günlere getirebilmek. Biz bu ekosistemde on binlerce insan bir harmoni içerisinde çalışabiliyor. Bunu başardık. İkinci yarıyı da Türkiye olarak oynamamız lazım” dedi. 

İKİNCİ YARI İÇİN YAPILMASI GEREKEN ÜÇ ŞEY VAR

“İkinci yarıyı sağlıklı bir şekilde oynayabilmek için yapmamız gereken üç şey var” diyen Yıldırım bunları şöyle sıraladı: Piyasanın bir şekilde öngörülebilir olması lazım, finanse edilebilir olması lazım,  katma değer yaratabiliyor olması. 

Yıldırım, “Öngörülebilirlikte YEKDEM mekanizması olmazsa olmaz. Finanse edilebilirlikte yekdem mekanizmasıyla beraber verilen çıpa fiyatı, çıpa fiyatının süresi süresi ve yerli sanayiyi geliştirmek üzere verilecek olan lokal imalat teşviğinin, bu dört sacayağının muhakkak doğru bir şekilde yerleştirilmesi lazım” dedi.

Bakanlığın senede 1000 MW’ın üzerinde bir kurulu güç kurma ve bunu mümkün olan en yüksek oranda yerli yapma vizyonu olduğunu ve bu vizyona katıldığını belirten Yıldırım, “ Ama bunu çok daha net rakamlara ve arkasını dolduracak mekanizmalara dökmek lazım. Bu durumda biz şimdiki harcadığımız enerjinin yarısını harcayarak bunu iki katı kurulu güç yaparız” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

 

Önceki ve Sonraki Haberler