1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: 12 milyar dolarlık gelir elde edildi

Yıldız: 12 milyar dolarlık gelir elde edildi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nda şu ana kadar 1,8 milyar varillik bir...

Yıldız: 12 milyar dolarlık gelir elde edildi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nda şu ana kadar 1,8 milyar varillik bir ticaret oluştuğunu ve TPAO’nun yüzde 6,5’lik hisseyle 12 milyar dolarlık gelir elde ettiğini söyledi.

Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı güzergahındaki köylerde ilköğretim okulu öğrencileri arasında düzenlenen "Boru Hattı ve Güvenli Yaşam" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrenci ve velileri kabul etti. Kabulde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız BTC Ham Boru Hattı ile ilgili bilgiler verdi.

YILDIZ’DAN İSTİKRAR VURGUSU

Bakan Yıldız, Mısır'da ve bölgede yaşananların dünyada petrol fiyatlarını etkilediğinin hatırlatılarak, BTC'nin güvenliği ile ilgili ne gibi önlemler alındığının sorulması üzerine;"Temmuz ayından bu yana Mısır'da yaşanan siyasi istikrarsızlıklar sebebiyle petrol fiyatları artmıştı. Süveyş Kanalı'ndan petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 10'u geçiyor. Türkiye'de de BTC, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı derken dünya ticaretinin yüzde 3'ü buradan geçiyor. Allah vermesin herhangi bir istikrarsızlığın uluslararası piyasayı etkileyeceğini bilmemiz lazım. Türkiye'nin siyasi istikrarı, stabil ve sürdürülebilir oluşu böyle bir riski en aza indiriyor. Böyle bir risk görünmüyor."açıklamasını yaptı.

TPAO TARAFINDAN 12 MİLYAR DOLARLIK GELİR ELDE EDİLDİ

Türkiye'nin elektrik iletim ve dağıtım hatlarının bir milyon kilometrenin üzerinde olduğunu bildiren Yıldız, "Petrol boru hatları 3 bin 800 kilometre civarında. Doğal gaz dağıtım hatları da 82 bin 230 kilometreyi buldu. Bunun üzerinden geçecek ticaretin, bunun üzerinden oluşacak istikrarın Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajın daha da büyük vurgulanması yapılmış oluyor. Buradan BTC'den şu ana kadar 1,8 milyar varillik bir ticaret oluştu. TPAO'nun burada yüzde 6,5'lik hissesi var. Taşımadan ve onun ticaretinden sorumlu BIL'i (Botaş International Limited Şirketi) hariç tutarak söylüyorum, TPAO'nun o boru hattından geçen petrolde yüzde 6,5 hissesi var. Şu ana kadar da TPAO tarafından 12 milyar dolarlık gelir elde edildi. TPAO'nın karlılığındaki en büyük amillerden bir tanesi de budur. Bu istikrarın bize de çok büyük bir artısı var" diye konuştu. Yıldız, BIL'ın bundan 5 yıl öncesine göre daha da kârlı bir işletme haline dönüştüğünü belirtti.

ANKARA'DA KADEMELİ DOĞAL GAZ TEDARİĞİ

Bakan Yıldız, Ankara'daki kademeli doğal gaz tedariğine ilişkin bir soruyu şu şekilde yanıtladı;"Şu anda elimizdeki rakamlar, yıl başına kadar doğal gazla alakalı herhangi bir fiyat artışı öngörmüyor. O zaman vatandaşımız elindeki parayı şirkete avans olarak veriyor. Ankaralı hemşehrilerimiz 140 milyon lira daha fazla doğal gaz almak için para vermişler. Şu anda doğal gazı kullanmadığı halde 140 milyon lira avans vermişler. Mekanik ve elektronik sayaçlar var. Kullandıkları kadarını zaten alabiliyorlar. Eğer daha evvel bitirirlerse o ay içerisinde yine alabiliyorlar. Doğal gaz tedariğiyle alakalı bir sıkıntı söz konusu değil. Biz bütün bunları anlattıktan sonra 'biz önceden alalım, cebimdeki bin lirayla doğal gaz almak istiyorum' diyorsa bunu düşünürüz. Ankara'da vatandaşlarımız aylara sarih olarak 500, 550 liraya kadar doğal gaz alabilecekler. Buna rağmen artı talep gelirse onu da değerlendiririz."

Doğal gaz kullanımının hane başına ve aylık tüketim miktarına göre hesaplandığını anlatan Yıldız, bu konuyu tekrar değerlendirebileceklerini, aboneleri korumak adına yapılan düzenlemeyi ele alabileceklerini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler